Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji doktorları Erzincan’da ilk kez gerçekleştirilen yeni bir ameliyata imza atarak, kalp aort damarı genişlemiş, ve kalp kapağı çalışmayan 60 yaşındaki Muhammer Çaybaşı isimli hastayı 8 saatlik bir operasyonun ardından eski sağlığına kavuşturdular.
            Kalp cerrahisinin karmaşık ameliyatlarından olan bentall de mono ameliyatını gerçekleştiren Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk, 8 saat süren operasyonu Yrd. Doç Dr. Mehmet Aksüt, Araştırma Görevlisi Dr. Şerif Yurt ve uzman bir cerrahi kadro ile gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, genişlemiş olan kısımda ani yırtılma ile ani ölüm riski çok yüksek olduğunu ifade etti. Dr. Onk açıklamasında; “Muharrem Bey, nefes darlığı ve göğüs ağrısıyla hastanemize başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda aort kapağında ileri derece de kaçak olduğu tespit edildi. Daha sonra yapılan tomografi de aort kökünün ve çıkan aort dediğimiz bölgenin ileri derece de genişlemiş olduğunu tespit ettik. Bu tip hastalarımıza mutlaka bekletilmeden operasyon yapılması gerekiyor. Çünkü ileride kalp yetmezliği gelişiyor, hastanın nefes darlığı şikayetleri gün geçtikçe artıyor ve genişlemiş olan kısımda ani yırtılma ile ani ölüm riski çok yüksek. Hastamızda asanel aort dediğimiz bölüm 7 santim kadar genişlemişti. Kalbi besleyen koroner damarların çıktığı aort kökü dediğimiz kısım da 6 santim genişliğine ulaşmıştı. Bizde hastamıza ameliyat önerdik ve Bentall De Mono dediğimiz bir ameliyat yaptık kendisine. Kalp cerrahisinin en büyük ameliyatı bu fakat hastamızda ameliyatta beklemediğimiz bir durum gerçekleşti. Açtığımızda o genişlemiş olan aort dokusunun neredeyse bir kağıt inceliğinde olduğunu ve dikiş tutmadığını gördük. Ameliyat bir hayli zor geçti. Yaklaşık 8 saat kadar sürdü ve ameliyat sonrasında da kanamaları devam etti. Hastamızı ameliyat günü göğsü açık bir şekilde yoğun bakıma aldık, Allah yardım etti. İlk gün hastamızın kanaması durdu, Tedavi edilerek, ilk geceyi geçirdikten sonra ikinci gün tekrar ameliyata alınarak, göğüs kafesi kapattık. Takip eden günlerde de ciddi bir problem yaşamadık, hastamız hızlı bir şekilde düzeldi. Hasta şu an kilo da verdi. Şikâyeti kalmadı. Mekanik kapak takıldığı için ömür boyu kan sulandırıcı kullanmak zorunda. İleri ki yıllarda her hangi bir problem beklemiyoruz. Hastamız sağlığına kavuştu” dedi.
KALP CERRAHİSİNDE YAPAMADIĞIMIZ AMELİYAT YOK.
Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk, açıklamasında ayrıca operasyonun Erzincan’da ilk kez gerçekleştirildiğini ifade ederek; “Kalp cerrahisinin en büyük ameliyatıdır. Hem kalp kapağı değiştiriliyor, kalbi besleyen koroner damarların olduğu aort kökü dediğimiz bölüm ile çıkan aort dediğimiz kısmı değiştirdik. Çok büyük, ağır bir ameliyat Erzincan’da kalp cerrahisi ekibi olarak yapmadığımız ameliyat yok, kalp cerrahisindeki tüm ameliyatları da gerçekleştirdik” diye konuştu.
3 yıldır rahatsız olduğunu söyleyen Muhammer Çaybaşı, doktorunun tavsiyesi ile Erzincan’da ameliyat olduğunu belirterek; “ Söyleyeceğim tek bir şey var, bu hastaneyi buraya yaptırandan, yapandan, başhekimimiz dahil olmak üzere tüm doktorlarımızdan ve tüm personelden Allah razı olsun, yukarıda Allah, aşağıda doktorlarımız beni kurtardı. Şimdi iyiyim, kısa sürede ayağa kalktım, hatta koşabileceğimi de inanıyorum. Hastanemiz doktorlarına ve personeline teşekkür ediyorum” dedi.
     
Editör: Doğu Gazetesi