Değerli hemşehrimiz Dr. M. Vecdi Gönül yeniden milli savunma bakanlığına getirildi.

Kuşkusuz, bu atama Erzincanlılar için sevindirici olduğu kadar siyasi çevrelerde , basında, diğer ilgili mercilerde olumlu karşılandığı anlaşılıyor.

Zira sayın Vecdi Gönül, devletin en üst düzey kademelerinde başarıyla görev yapmış bir bürokrattır.Ankara, İzmir, Kocaeli valiliklerinde bulundu.7 yıl süre ile sayıştay başkanlığı yaptı.18 Nisan 1999 da kocalinden milletvekilliğine seçildi.takiben T.B.M.M Başkan vekilliğine getirildi.2002 tarihinde kurulan hükümette milli savunma bakanı oldu. -Cumhuriyet tarihinin en uzun süre (8,5) yıl milli savunma Bakanı olan M.Vecdi Gönül 7, Temmuz 2011 tarihinde yayınladığı veda mesajında ;Bakanlığı döneminde yapılan hizmetleri sıralamıştır. Özellikle savunma sanayinin dışa bağlılıktan kurtarılması, yada en aza indirilmesine yönelik girişimlerde çok önemli mesafe aldığını vurgulamaktadır. Sayın Gönül’ ün, mesajında ki şu ilk cümle, kendisinin nedenli dürüst, görevindeki başarısı yanında hesabını da vermek gerektiğine olan inancını dasergilemektedir.

Söz konusu cümle şöyle:
“Çağdaş yönetim ilkelerinden ikisinin saydamlık ve hesap verebilirlik olduğu muhakkaktır. Pozitif hukuk ve siyasetten vermek durumunda olduğum ve verdiğim hesap yanında, Cumhuriyet tarihinin en uzun Milli Savunma Bakanlığı dönemimle ilgili olarak kamuoyuna da nihai bir hesabın verilmesi zorunluluğu açıktır.”

Mesajda şu ifadeler var.
“MSB bütçesi, icracı bakanlıklar arasında birinci sırada iken yapılan tasarruflarla konsolide bütçe içerisinde bugün 6’ıncı sırada yer almıştır.(Terörle mücadele harcamaları da bu bütçeden yapılmaktadır. ) 2003 – 2010 yılları arasında toplam 80.593 ihale yapılmış olup Kamu İhale Kurumunca yalnız 44 ihale iptal edilmiştir.

Ülkelerin uluslararası etkinliğinde, sahip olduğu silahlı gücün belirleyici bir etken olduğu tartışılmaz . silahlı gücün en önemli unsurunun ise “insan” olduğu muhakkaktır. Ancak bu “insan” ne kadar bilgi ve cihazla teçhiz edilmiştir ve bu cihazların ne kadarı yerlidir. Savunma Sanayii, enerji sektörüyle berabar dünyanın en kritik, en hassas sektörüdür. Bu sektör Türkiye’ de Bakanlığımız Savunma Sanayii Müsteşarlığının önderliğinde son sekiz senede büyük bir atılım gerçekleştirilmiştir. Yıllardır bekleyen hayati derecede önemli projelerin önlerindeki engeller kaldırılmış, teşkilat aynı olduğu halde uygulamadaki proje sayısı 66’ dan 269’ a, tutarıda 5,5 milyardan 45,3 milyar ABD dolarına çıkmıştır.”

“Ana ilke olarak mutlak surette yerli üretim, olamıyorsa Türkiye’ de ortak üretim, hiç çare yoksa hazır alım yolu ve her halükarda offset uygulaması kesin kural olarak konmuş ve bu sayede hazır alım oranı %10’un altına düşmüştür. Sonuçta savunma sanayii sektöründe Türkiye, dünyada mevcut sıralamada ithalatta 6’ıncı sıradayken 13’üncü sıraya inmiştir. İhracatta ise 27’inci sıradan 21’inci sıraya yükselmiştir. Savunma sanayi sektör cirosu 1.301 milyon ABD dolarından 2.733 milyon ABD dolarına, ihracat ise 331 milyon ABD dolarından 853 milyon ABD dolarına yükselmiştir. AR-GE harcamaları 58 milyondan 666 milyona çıkmıştır. TSK ihtiyaçlarının yurt içinden parasal olarak karşılanma oranı %25’lerden , %52’ ye yükselmiştir. “ Sayın Gönül’ü kutluyor başarısının devamını diliyorum.