SEDEF ÇİÇEĞİ

Sevgili okurlar Bu gün inşallah sizlere bu aralar da fazlaca bozulduğunu ,yozlaştığını düşündüğüm aile kavramından biraz bahsedip eşler arasındaki iletişimin önemini belirtelim istiyorum son olarak da yazımızı inşallah bir hisse ile sonlandıralım.

Bilindiği gibi aile kavramı İslam toplumunda değeri büyüktür. Aile kurmak o aileyi devam ettirebilmek önemlidir. Dinimizde eş seçiminin herkes için önemli olduğuda yadsınamaz bir gerçek.

Son zamanlarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız da yaptığı istatistiklere de bakacak olursak boşanmaların hızla arttığını görüyoruz. Ne yazık ki yanlış eş seçimleri, aile kavramını yok olması , aile kurumunu önemini yitirmesi eşler arasında ki iletişim kopuklukları teknoloji çağında olduğumuz için bilgisayar telefon vb araçlardan dolayı iletişim kuramamam gibi sebeplerden ötürü eşler birbirlerni anlayamamak ta hatta belki anlatamamaktan dolayı evlilikler kötü sonuçlar vermekte ve boşanmaya itilmekte. Artık evlilikler peygamberin sünneti ,aile kurumu , yüce Allah‘ın emri olarak düşünülmemkte ya yalnızlık gidermek için evlilik istenilmekte ya da çevremizdeki kötü sonuçlanan modellerler üzerine hiç düşünülmemekte.

Oysa ki evlilik hem dinimizin bir gereği hem peygamberimizin sünneti hem de neslin devamı için gerekli en önemli kurum….Tabi ki bu kurumun temellerini karı-koca oluşturmakdır. Eğer eş seçimi doğru olursa her iki tarafta kendilerini hazır hissettikleri takdirde o evlilik temelleri de çıkar olmamak kaydı ile iyi niyetle saygı ve sevgi çerçevesinde kurulmuş ise biiznillah aile kurulacak ve inşallah ömür boyu devam eden bir kurum olacaktır. Fakat bizler eşlerimizi yanlış seçersek ve gerek dini gerek sosyal olarak eş kavramının önemini bilmez ve sorumluluklar yerine getirilmez ise takdir edersiniz ki kısa süreli bir birliktelikten öteye gitmeyecektir.

Eş seçimi çok önemli dedik peki nasıl eş seçilmeli ? İsterseniz birazda bundan bahsedelim. Öncelikle eş seçiminde kadın erkek fark etmemek kaydı ile inancına bakılmalı inaçlı bir eş inşallah eş kavramını da farkına vararak Allah katında da eşin sorumluluklarını bilme şuuru içerisinde hareket edecektir. İkinci olarak eşiniz ile hayat bakış açınız çok önemli olsa gerek evlilikten beklentilerinizin ortak olması ve daimi birliktelik için hayata ayın pencereden bakmak size çok yardımcı olacaktır. Son olarak sizinde takdir edeceğniz gibi ilk üç sıraya girecek kadar önemil olan iletişim…Eşinizle aynı dili konuşamıyor olabilir siniz hatta eşler hiç konuşamıyor da olabilir fakat anlaşa bilmek onu anladığınızı hissettirmek ve anlatabildiğinizi hissetmek çok önemli faktörlerden bir tanesi. Çünkü nasıl ki insanların fikirleri farklı farklı ise düşünceleri farklıysa bu düşünceleri aktarma tarzıda farklı olabilr herkes aynı düşünceyi aynı yolla anlatmaya bilir. Eğer birbirimizi anlıyor kendimizi de anlata biliyor ve iletişim kurmak içinde gerekli özeni göstere biliyorsak zannediyorum ki Allah’ın izni ile aile kurumunun temelleri iyi atılmış olacak ve uzun ömürlü olacaktır.

İletişim ve anlamak dediğimize göre birbirlerini yanlış anlayan iki çiftin hikayesi ile bu haftalık yazımıza son verelim.

^ Mahkeme salonunda 80 li yaşlarında iki çift dikkat çekiyordu. Adam inatçı bakışlarıyla nine ise ağlamaktan iyice çukurlaşmış gözleri ile bıkkın bakışları süzüyordu. Ve hakim in tokmak sesi ile sessizlik başladı. ‘’Anlat teyze neden bu kadar yıl sonra boşanmak istiyorsun?” kadın derin bir nefes aldıktan sonra başlar anlatmaya “Yetti gari bu herif 50 yıldır canıma tak etti. Bizim bir sedef çiçeği vardı hakim bey. O çiçeği bana verdiği çiçekler arasından kopardığım bir yaprağı tohumlamıştım öyle büyüttüm . Yavrumuz olmadı onları yavrum bildim… Bir süre sonra çiçek kurumaya başladı o zaman adak adadım. Her gece güneş açmadan önce bir tas suyla sulayacağıma. İyi gelirmiş dediydiler. 50 yıl oldu bu herif bir gece kalkıp bir tas su vermedi çiçeğe. Ta ki geçen geceye kadar .. O gece takatim kesilmişti uyuya kalmışım ben böyle bir adamla 50 yıl geçirdim ondan bir kerecik bir şey görmedim. Her şeyi benden bekliyor. Onsuz daha iyiyim hakim bey dedi.” Hakim yaşlı amcaya dönerek diyeceğin bir şey varmı bey amca dedi. Adam bastonuyla zor yürüdüğü kürsüye suçlanmış duygusuyla geldi. Başladı konuşmaya “ askerliğimi reisicumhur köşkünde bahçivan olarak yaptım.Fadime mi de sedef leride orda tanıdım. Ona en güzel çiçeklerle buketler yapardım. İlk evlendiğimiz günlerde boyun ağrısı ile onu hekime götürdüm. Hekim çok uzun süre uyanmadan yatarsa boynundaki kireç sertleşir. Her gece uykusunu bölüp uyansın gezsin dedi. Bende hatun a laf geçiremedim. Tevafuk o günlerde de çiçek kurudu. Bende ona gece kalkıp sularsan çiçek açar dedim. O günden sonra her gece onu uyandırdım ve onu seyrettim her gece o çiçek sularken yavrusu bildiği çiçekleri ben oldum sanki… Her gece o yattıktan sonra kalkıp arkasından saksıdaki suyu boşalttım. Sedef gece sulanmayı sevmez hakim beyy!!.... Geçen gecede yaşlılık bende uyuya kalmışım uyandıramadım. Çiçek susuz kalırdı amma hatun boynu yine azıtabilirdi suçlandım amma sesimi çıkarmadım hakim beyyy!!.....

O an mahkeme salonunda herkes sustu yaşlı teyze ve amca el ele tutuşarak evlerinin yolunu tuttular. ^