Şırnak'ın Cizre İlçe Kaymakamı Şenol Koca, kar yağışı nedeniyle yıkılan sera, ahır ve fabrikalarda incelemelerde bulunup, işletme sahiplerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cizre Kaymakamı Şenol Koca, ilçede etkili olan yoğun kar yağışı ve ardından çatılarında biriken kar nedeniyle yıkılan 3 fabrika, bir sera ve bir ahırda incelemelerde bulundu. Kaymakam Koca, hasar tespit çalışmalarının bir an önce bitirilmesi için talimat verdi. Koca, beraberinde İlçe Jandarma Komutanı Hikmet Uz, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) görevlileri ve ilgili kurum müdür ve görevlileri ile birlikte yoğun kar yağışı nedeni ile yıkılan yerlerde incelemelerde bulunup, işletme sahiplerine geçmiş olsun dileğinde bulundu. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kar nedeni ile yıkılan fabrikalarda inceleme yapan Cizre Kaymakamı Şenol Koca, "İl Afet ve Acil Durum (AFAD) görevlileri, ilçe jandarma komutanlığı görevlileri bölgede birlikte hasar tespit çalışmalarını yapacaklar. Daha sonra da bu hasar tespit tutanağını bize gönderecekler. Biz de gerekli yerlerden ödeneklerini, kaynaklarını sağlamaya çalışacağız. Bu konuda sadece kaymakamlık olarak değil, devletin bütün kurumlarıyla birlikte kardan zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderme yönünde çaba gösteriyoruz. Bu çabanın öncü kuvveti olarak yapılan yol çalışmalarından sonra ilk olarak buraya geldik. Gerek il afet kurumumuz gerekse jandarma komutanlığımız bu tespitleri yaptıktan sonra ne kadar yardım yapabiliriz, nasıl yardım edebiliriz hukuki çerçevede gerekli olan çalışmaları yapacağızın hesaplarını ortaya koyacağız" dedi.

Yıkılan fabrikalarda inceleme yaptıktan sonra karın yıktığı serada da inceleme yapan Kaymakam Koca, zararları gidermek için ellerinden geleni yapacağını söyledi. Kaymakam Koca, "Yağan karların neticesinde bu serada da çok büyük bir zarar var. Serayı gezdiğimizde gerçekten çok güzel bir verim alınacak yerde bu hadisenin vuku bulduğunu gördük. İnşallah vatandaşımızın zararını gidermek adına elimizden gelen ne varsa devletimizin bütün kurumları adına yerine getireceğiz" diye konuştu.

CİZRE VE BÖLGENİN İLK FABRİKASI DA YIKILDI

Şırnak genelinde 11 Aralık 2013 tarihinde etkili olan kar yağışı nedeni ile Cizre’de ve bölgede kurulan ilk fabrikası olan PVC boru fabrikası da çatısında biriken kar nedeniyle yıkılıp, kullanılamaz hale geldi. 50 ailenin ekmek kapısı olan fabrikanın yıkılmasıyla birlikte 2 milyona kadar bir zararının olduğunu kaydeden fabrika sahibi Hacı İdris Zeyrek, ”Burası 50 kişinin istihdam edildiği plastik boru fabrikasıydı. Ancak üç gün boyunca yağan karla birlikte fabrikamız yıkıldı. Meydana gelen felaketin sonucunda fabrikada 2 milyona yakın hasar oluştu. Yetkililerden burayı afet kapsamına alarak hasarımızın karşılamasını istiyorum. Fabrikanın yıkılması ile birlikte 50 kişi aileleri ile birlikte, nakliyecileri ve ham maddecileri sayarsak 250 aile aç kaldı. Bunu dörtle çarptığınız zaman bin kişi buradan ekmek yiyordu. Organize sanayide ve bölgede kurulan ilk fabrikaydı, ancak şuan kullanılamaz halde. Talepleri yerine getiremediğimiz için müşteriye verilen taahhütlerimiz de yanacak. Taahhütlerimizin yanması demek zararımızın ikiye katlanması anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Cizre’ye bağlı Düzova köyünde 10 bin dönüm arazi üzerinde kurulan serası yıkılan işletme sahibi Hacı Hüsnü Babayiğit ise, on bin dönüm arazi üzerinde kurdukları seraya yaklaşık 1 milyon lira masraf yaptıklarını söyledi. Babayiğit, "Fide veren bu domatesleri 15 gün sonra piyasaya satacaktık ancak yağan karla birlikte büyük bir kaybımız oldu. Serada yazın salatalık, kışın da domates ekmiştik. Bu kış mevsiminde 300 ton domates elde etmeyi bekliyorduk, ancak meydana gelen olay sonucunda da büyük bir hasar ve kaybımız oldu. Yaptığımız hasar tespit hesaplarına göre 1 milyon 300 bin lira zararımız var" ifadelerini kullandı.

Kaymakam Koca daha sonra, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Kırsal Kooperatifçilik Destekleme kapsamında kurulan ve yağan karla birlikte bir bölümü yıkılan hayvan ahırında da inceleme yaptı. Koca yaptığı incelemelerin ardından AFAD, jandarma ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine meydana gelen hasar çalışmaları ile ilgili tespitlerin kısa sürede tamamlanması talimatı verdi.

Kaynak: iha