Üç günlük yas sona erdi ama, öyle anlaşılıyorki; Soma’daki maden ocağında meydana gelen kaza, önümüzdeki günlerde de gündemin ilk sırasında kalmaya devam edecek.
         “Ateş düştüğü yeri yakar” derler. Ama, bu öylesine büyük ateşki, düştüğü yeri yakmakla kalmadı. Soma felaketinde hayatını kaybedenlerin yürekleri yakan acısı, ülke sınırlarını aştı.
         Milletimizi derinden üzüntüye, göz yaşına boğan elim kazadan sonra, bir can daha kurtarabilmek için, devletin bütün imkanları seferber edildi. Deneyimli kurtarma ekipleri devreye sokuldu. Ama yinede kömür ocağından cesetler çıkmaya devam ediyor. Dün akşam saatlerinde şehit madenci sayısı üçyüzü aşmıştı. Canlı madenci çıkması umudu giderek yok oluyordu.
         Cesetler çıktıkca, mahşer yerini andiran kaza mahallinde meydana gelen insan seli dalgalanması, Babasız kalan evlatların, eşlerini kaybeden annelerin feryadı, en katı yürekleri bile göz yaşına boğuyordu. Öyle ki, TV ekranları başında gelişmeleri izleyenler bile, derin acılar içinde kalıyordu.
         Hayatlarını kaybeden maden işçilerinin cenazeleri köylerine gönderildikce, cenazenin gittiği köy halkı hemşehrilerini, dostlarını, akrabalarını kaybetmiş olmanın acısını yaşıyor göz yaşı, acı ve ızdırabın sınırları genişliyordu.
         Acı ve gözyaşı nasıl dinsinki.? Hayatlarını kaybeden madencilerin her birinin, umutları, hayalleri vardı. Hayattan beklentilerini gerçekleştirmek için, metrelerce yerin altında, en zor şartlarda para kazanmak kaderleri olmuştu sanki.
         Nereden bileceklerdi ki her gün hayatlarını kazanmak için girdikleri maden ocağı kendilerine mezar olacak. Sevdiklerini, ailelerini bir daha görmek kısmet olmayacak.
         Ne varki, hayat böyleydi. Bazen tek başına, bazen toplu halde canlar kaybediliyordu. Kaderin önüne geçilemiyordu.
Yazımın bu noktasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın 35 yaş adlı ünlü şiirindeki şu mısrayı hatırlamadan edemiyorum.
        
Neylersin ölüm herkesin başında,
Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında
Bir namazlık saltanatın olacak.
Taht misali o musalla taşında.
        
Kazada hayatlarını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. Allah miletimizi bu türlü büyük felaketlerden korusun.
Milletce başımız sağolsun.