Bugün 23 Nisan…
         Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü Ankara’da açıldığı tarihi günün 94. Yıldönümündeyiz.
         Bu günün Türk milletinin hayatında çok önemli yeri vardır. Zira Türkiye Büyük Millet Meclisi, Atatürk’ün Samsuna çıkışı ile başlıyan kurtuluş mücadelesinin temel taşıdır.
         Kurtuluş mücadelesinin çok önemli iki amacı vardı. Birincisi, kutsal vatan topraklarının düşman işgalinden kurtulması. Diğeri ise; Egemenliğin millete ait olduğu yeni bir devletin kurulmasıydı.
         Bilindiği gibi; Bu iki amaca Atatürk’ün önderliğinde sürdürülen kurtuluş mücadelesiyle, milletin topyekün fedakarlığı sayesinde ulaşılmıştır.
         Bugün medeni alemde önemli bir yere sahip bulunan, Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçekleşmesinde, en önemli olayın, millet iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olduğuna şüphe yoktur.
         Bugün, “ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutladığımız Bayram, aynı zamanda, 1921 yılında çıkarılan kanunla, Milli Hakimiyet Bayramı adıyla Türkiye’nin ilk mili bayramı olmuştur.
         Bütün Dünyanın yakından izlediği Büyük Millet Meclisinin açılışı, 23 Nisan 1920 günü Ankara’da saat 14.30 da gerçekleşti. Meclisin geçici başkanı en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Beydi, ve meclisi şu sözlerle açmıştı;
         “ Bu ali Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla, tevfiki ilahi ile, Milletimizin dahili ve harici tam bir istiklal içinde, mukadderatını bizzat deruhta ve idare etmeye başladığını bütün Cihan’a ilan ederek, Büyük Millet Meclisini küşad ediyorum.. İşgal altında, türlü mezalim ve facia içinde maddeten ve manen insafsızca imha edilmekte bulunan bütün Vilayetlerimizin kurtulması için Cenabıhaktan niyazi ederim..”
         Mustafa Kemal paşa’nın meclis başkanlığına seçildiği, Birinci Türkiye Büyük Milet Meclisi Kurtuluş Savaşını yöneten organ oldu..
         Mecliste, Erzincan mebusları olarak;
Osman Fevzi efendi (Topçu)
         Şeyh Hacı Ahmet Fevzi efendi (Baysoy)
         Hüseyin Aksu efendi görev yapmıştır.. Adı geçenler, milli mücadele yılarında kongrelere katılarak kurulan cemiyetlerde yer alarak önemli hizmetler ifa etmişlerdir. Ruhları şad olsun.
         Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan gününün, aynı zamanda çocuk bayramı olarak kutlanmasının derin bir anlamı vardır. Büyük Atatürk milletin ve devletin geleceği olan çocuklara özel bir önem vermekteydi. Onların en iyi şekilde eğitilmesine özen gösterilmesini istemekteydi. Ülkenin ve milletin daha ileriye gitmesi, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmasının, her bakımdan mükemmel yetiştirilmiş nesillerle olacağını biliyordu. Dünyada sadece Türkiye Cumhuriyeti’nde çocuklarla ilgili bayramın var olması, Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün, çocuklara verdiği önemin göstergesi olsa gerektir.
         Dünyada sadece Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi “Çocuk Bayramı” olduğu içindir ki, dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce çocuk ülkemize gelip bayrama katılmaktadır. Bu katılımın, ülkeler çocuklarının biri birini tanıması, kaynaşması yanında, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunduğu muhakkaktır.
        
        
ŞEFİK ARAS
GAZETECİ – YAZAR
        
50 Yıllık gazetecilik hayatında Öz Erzincan ve Doğu gazetesiyle dergilerde 13.000 makale yazdı.
        
Gazetecilik dışında aldığı görevler:
 
·      20 yıl TRT Erzincan temsilciligi 1970 – 1990
·      8 yıl Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği 1984 – 1992
·      2 dönem Erzincan Üniversite Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği (Kurucu üye) 1996 – 2000
·      ERAYKUD (Arama Kurtarma Derneği) Yönetim Kurulu üyesi
·      İl İnsan Hakları Kurulu üyesi 2000 – 2002
·      Terzibaba Mezarlığı Derneği Onursal üyesi 2000
 
BASIN KURULUŞLARINDAN VERİLEN PLAKETLER
        
Anadolu basını özendirme yarışmasında makale dalında Türkiye birinciliği ödülü. (1975) İstanbul’da yapılan 2. Basın kurultayında verildi.
         Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyetinden (Gazetecilik başarı) ödülü. (1984 – 1985 – 1986 – 1989)
         Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nden; (1979 – 1980 – 1981 – 1982) yılları gazetecilik başarı ödülleri
 
DİĞER KURUMLARDAN VERİLEN PLAKETLER
        
Kızılay Erzincan Şube Başkanlığı’ında kızılay’a yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür plaketi 2000 yılı
         Türkiye Yazarlar Birliği’nden teşekkür plaketi 2009 yılı
         Erzincan Valiliği ve Belediye Başkanlığı’ndan 13 Mart 1992 depremindeki sorunların çözümüne yaptığı katkı için verilen teşekkür plaketi 2007 yılı
 
SARI BASIN KARTI
        
İlk Sarı Basın kartını 1964 yılında aldı. 1978’deki kart no 2916, 1982’de ise sürekli basın kartı sahibi oldu. Kart no 1367