Terzi Baba Mezarlığının karşısına Terzi Baba külliyesi yapılıyor. Bu meyanda Piri Sami Hazretleri Mezarlığına da yeni bir cami yapıldı. Camilerin sayısını artırmakla cemaatin sayısı artmaz, sadece görsellik kazandırır. Ancak camilere gidecek inançlı insanların da sayılarını artırmakla cemaat artar. 
İlimizde yıllardır bir külliyeye kavuşmanın özlemi vardı, Büyük bir alanı, mevkisi, görselliği ve seçkin mimarisiyle güzel bir şaheser olan Terzi Baba Camisi, külliye olarak tasarlanmıştı, sabırla bekledik. Ama heyhat.
Külliyeler seçkin mevkisi olan alanlar üzerinde yapılır kanaatindeyim. Bu külliye alanına dönüp baktığımızda etrafında tek bir yerleşim alanı olmayan tamamen mezarlık alanlarıdır. Dileriz bu güzel eser, görselliğin dışında ölü bir yatırım haline gelmesin.
Terzi Baba ve Cami-i Kebir camilerinden cenazeler kalktığında yüzlerce cemaat saf tutarız, ölenlerden haberdar oluruz. Bundan böyle bütün cenazeler Terzi Baba külliyesinden kalkacakmış. Cenaze yakınlarının dışında bu cemaati nereden bulacaksınız? Hiç değilse böyle bir mecburi sınırlaması getirilmesin, yine cenaze sahiplerinin cami tercihleri olmalıdır. 
 Hani bir zamanlar şen şakrak ve dolup taşan bir şehir terminalimiz vardı. Ama bu gün köşesine çekilmiş garip kalmış. Ne hancı memnun ne de yolcu. İnşallah bu büyük eser de köşesine çekilip böyle garip kalmaz.  
Siz oraya öğlen ve ikindi namazları dışında nasıl cemaat bulacaksınız. Siz oraya köpeklerin dolaştığı ıssız yollara, erken ve geç saatlerde ve kış aylarında yaya olarak nasıl gideceksiniz? Yoksa bu ihtişamlı külliye, sadece arabası olan insanlar için mi yapılıyor. Yoksa siz okullarda olduğu gibi, vakit namazlarına cemaati getirmek için taşımalı sistem mi getireceksiniz veya her övün için otobüs mü tahsis edeceksiniz. Taşımalı sistem dahi olsa insanlar namazlarını kıldıktan sonra hemen işlerinin başına dönmek için yakın mescidi tercih ederler.
Terzi Baba Külliyesinin temel atma merasimi yapılmış ve artık itiraz kabul etmeyen inşaatı hızla devam etmektedir, hayırlı olsun demekten başka ne diyebiliriz ki? Ama bu şehir yaya insanların da şehridir, daha fazla etkinlik ister, daha fazla yakınlık ister. 
Böyle büyük bir eser, nerede yapılırsa yapılsın insanlar çıkar gelir mantığı ne kadar hedefinize ulaştırır, ancak çevresine yerleşim yerleri yapmakla canlanır. Ama mezarlık alanının yakınlarına kimse de evini yaptırmak istemez. 
İnşallah bu güzel, ihtişamlı ve sosyal Terzi Baba Külliyesi şehrimiz ve gelecek nesillerimiz için hayırlı olur dileğiyle.