Güçlü muhalefetler güçlü, doğru iktidarları ortaya çıkarır. Diğer taraftan kötü muhalefetler devamlı iktidarları ayakta tutar. Çünkü muhalefet iktidardakilerin en küçük yanlışlarını ortaya çıkaran üst mercilerdir, titiz davranmaya yöneltir,  ülkeyi başıboşluktan kurtarır.  Ama yapılan yanlış muhalefetler de isteklerinizden ve iktidardan mahrum bırakır. Bazen halkın gözünde büyüyeceğinizi zannederek yapacağınız yanlış muhalefetler sizi daha çok küçültecektir. Ama yapılan güzellikleri perdelemeyen, hatta destek olan güzel muhalefetlerde size bir gün iktidar sevincini yaşatacaktır. 
Siyaset demek her şeye muhalif olmak değildir.  Kendi egolarınızı veya bölgesel çıkarlarınızı kanıtlamak, ortaya çıkarmak için çevrenizde kaba kuvvet gösterisi ve zorbalık yapmak öldürmek demek değildir, başkalarını maşa etmek değildir. Devlet malını ve halkın malını yakıp yıkmak, talan etmek değildir. Hak talep edilirken yapılan yürüyüşlerde, toplu saldırılar yerine isteklerini duyuran, hatta müzakerelere oturabilen, temsilcileri, avukatları olmalıdır. Ama bu gün bakıyorum, ne kadar çok çevreye zarar verirsem, ne kadar çok baskın yaparsam, öldürürsem, o kadar çok sesimi duyururum kuralından yola çıkılıyor. Bu da, her iki tarafa da maddi manevi ziyan ve acı vermekten öteye geçemiyor. Genç ömürler telef olurken onların neden ayaklarına diken batmıyor.
Hata yapmak yalan söylemek çok kolaydır, ufak kıvılcıma ufak bir gaflete bakar, bu sanal âlemde çok kolaydır. Ama o hatayı veya o yalanı doğrultmak için kırk doğru yaparsınız ama ardınızda yine de bir iz bırakırsınız, biri inanır biri inanmaz. Uzanamadınız yere çamur at izi kalsın politikası yürütürseniz bir gün aynı akıbete sizde maruz kalırsınız. 
Sokaklar ve meydanlar insanların her zaman, her yerde ve her bölgede özgürce nefes aldıkları, yürüdükleri alanlar olmalıdır.  İnsanlar, sokakların korkulukları değil hamileri olmalıdırlar. Görev almışız, kız alıp kız vermişiz ve biz bir bütünüz bu bütün dağılırsa parçaları da tez dağılır. Bizim elimizi bizden başkası tutmaz. Uzak, yakın, o kadar çok düşmanlarımız var ki, bu günkü düşmanlığınız yarınlarınızda, faydasız pişmanlığınızla baş başa bırakır. 
Dilinizi gıybetten, fitneden uzak tutarak, dualarınızla ve hoş görünüzle çevrenize ışık tutunuz ki, etrafınızdakiler karanlıkların koynunda çırpınmasınlar. Konuşacağınız zaman, önce işittiklerinizi dinlenme odasına alınız, üzerine sabır ve zaman ilacını katınız ki, sonradan istenmeyen sonuçlar arasında çırpınmayasınız. Yerine göre koruma, konuşma veya susmanın fazileti sizi güvenilir ve saygın bir kişi haline getirecektir.
Her ömür bir ümitle yaşar, umut yolcularıdır. Kendi umut yolculuğunuzda başkalarının ömürlerini ve hayallerini yok etmeyin.