Erzincan yazı hayatına sağladıkları katkının dışında şehrin genel konumu ve geleceği üzerine kafa yoran yazar arkadaşlarımız Vali Bey’le bir araya geldi.
         Genel toplumsal sorunlardan eğitime, kültürel dokudan kalkınmaya; özetle insan, şehir ve toplum konularının konuşulduğu toplantı samimi bir ortamda ve sohbet havasında geçti.
         Kentin kendine özgü kimliğinin korunması özellikle üzerinde durulan konular arasındaydı.
         Bununla ilgili olarak;
-       Yapılacak restorasyon çalışmaları,
-       Erzincan Ovası’nın taşlaştırılması yerine üretime yönelik bir alan olarak kalması,
-       Kentin Keşiş Dağları’nın eteğine gidebilmesi için “Şehir Prestij Yolunun” olabildiğince kuzeyden geçmesinin sağlanması,
-       İnönü Mahallesi gibi özgün bahçeli ev sistemlerinin korunması konuları,
-        Eski Belediye Müzesi’nin mutlak “Müze” olarak değerlendirilmesi. Buna bağlı olarak Erzincan Belediyesi’nin de gerekli anlayış ve hassasiyeti göstermesi.
-       Şehrin master planının, kenti ovanın kuzeyine taşınması şekli gözetilerek yapılması ve bu mihvalde şehrin doğusundaki ve batısındaki köylerin şehre katılışı sağlanırken verimli arazilerin özellikle korunması; ekim arazileri üzerinde hiçbir yapılanmaya gidilmemesi.
-       Ova çevresinde bulunan tüm tarihsel ve arkeolojik verilerin sit alanı olması eksikliği de giderilerek bu değerlerin geleceğe taşınması,
-       Her köye, o köyün kimliğini ve niteliğini yansıtan bir tanıtım kitabesinin hazırlanması,
-       Karayolları yapım çalışmalarında tarihsel dokuların ve kutsal mekânların yok edilmesi karşısında tavır konması,
-       Bu seneden başlamak üzere Ekim ayı kültür ve ekonomik etkinliklerin geleneksel hale getirilmesi,
-       Kültür sokağı ve “Erzincan Kültür Evi” gibi projelerin desteklenilmesi,
-       Başlatılmış olan “Botanik Bahçesi” ve ağaçlandırma çalışmalarına ivme kazandırılması,
-       Toki ve benzeri kurumların yeni yapılandırmada şehrin ekolojik, jeolojik, ve tarihsel dokusunu gözeterek uygulanması, buna paralel olarak kamusal binaların şehrin kuzeyindeki dağ eteklerinde planlanacak “prestij yolu” esas alınarak yapılması hususlarında hemfikir olunmuş, bu konuda gösterilecek tüm çabaların yazarlarca da destekleneceği ifade edilmiştir.
       Yapılan toplantıda Erzincan Eğitim Tarihi’nin bir parçası olan eski Osmanlıca, Arapça kitapların başka illere taşınacağı yönünde olumsuz bir gelişmenin olduğu da vurgulandı. Gerek yazarlar ve gerekse Erzincan Eğitim ve Kültür Tarihi üzerinde hassasiyet gösteren tüm insanlar bu girişimin tümüyle karşısında olduklarını, Erzincan için düşünülen Yeni Erzincan Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi için bu kitapların varlığının elzem olduğunu belirttiler.
         Valilik adına yapılan bu organizasyonda emeği geçen Ali Servet Bey’e müteşekkiriz.
          Önümüzdeki süreçte belirli periyotlarla bilim kültür ve sanat adamlarımızdan oluşan bu tür toplantıları devam ettirmek istediğini belirten Sayın Vali Abdurrahman Akdemir’e şehrimiz açısından özlenilen bir etkinliğe ön ayak oldukları için teşekkür ederiz.
         Not: Orhan Aktepe, Metin Tombul, Tahir Erdoğan Şahin, Hikmet Köksal, Halil İbrahim Özdemir, Hüseyin Arslan, Vehbi Yurt, Erol Kaya, Metin Yıldırım, Levent Baydaş, Yusuf Bahadır Ulucan, Hamdi Ülker, Tacettin Sevil, İhsan Ünlü, Mahmut Kılıç ve Cengiz Bahşi bu toplantıya katılan yazarlar arasındaydı. Tekrarlanan etkinliklerle beraber şüphesiz katılımlarda artacaktır.