VİZYON 2023 ERZİNCAN ŞEHİR ÇALIŞTAYI
 
         12 Şubat Çarşamba saat 15.00 ten 19.00 kadar süren “Vizyon 2023 Erzincan Şehir Çalıştayı” konulu iki oturumlu panel gerçekleştirildi.
         Erzincan’ın merkez alındığı panelin açılış konuşmalarını; Birlik Vakfı Erzincan Şube Başkanı Prof. Dr. Erdal Akpınar, Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy, Erzincan Valisi Sayın Süleyman Kahraman ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun yaptılar.
         Dört konuşmacı da yapılan etkinliğin önemi üzerinde durdu ve Erzincan adına neler yapılabileceği konusunda önemli hususlara dikkat çektiler.
         Bu etkinliğin Akademik düzeyde gerçekleşmesi, konuşmacıların akademik tespitleri ve organizasyonun bu minvalde bir seyir izlemesinde Prof. Dr. Erdal Akpınar’ın önemli bir rol üstlendiği söylenebilir.
      Gerek Vali Bey’in konuşmalarında belirttiği ve gerekse Belediye Başkanı’nın Erzincan’ın kültür sorunlarına karşı duyarlı tespitlerini önemsiyoruz. Ayrıca Erzincan Üniversitesi’nin değerli akademisyenlerinin toplantıda yer alması ve konuya duyarlı olmaları da sevindiriciydi.
         Modaratörlük görevini Gazeteci Yazar Hikmet Köksal’ın yaptığı oturumda; panelistler Erzincan’ı iyi tanıyan konu uzmanlarından oluşmaktaydı.
         Konuşmacılardan Erzincan kökenli İstanbul Milletvekili Sayın İbrahim Yiğit, “İnsan ve Hoşgörü” konusunda yaptığı konuşmayla sempati topladı.
         Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz: “Kentsel Dönüşüm” hakkında bilgi verirken İstanbul’daki uygulama tecrübesiyle, yapılacak işlerde nelere dikkat edilmesi hususunda önemli açıklamalarda bulundu. Kadastro bilgileri, nazım imar planı, imar haritası, kanalizasyon, su, elektrik, telefon, ulaşım ve sinyalizasyon haritalarının yer aldığı “Coğrafi Bilgi Sistemi”ne, deprem şehri Erzincan’ın acilen ihtiyacı olduğunu, böyle bir sistemin sorunlar karşısında tıkanıklığa meydan vermeyeceğini belirttiler.
         Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof Dr. Orhan Tatar, slâyt gösterisi eşliğinde “Erzincan ve Deprem” ilişkisi üzerinde özlü fakat çok anlaşılabilir bir sunum yaptı. Erzincan’ın fay hatlarının kesiştiği bir noktada ve tüm deprem risklerini bünyesinde barındıran bir şehir olduğunu anlattı. Erzincan’ın yerleşiminde hatalı davranıldığını, ova yerine dağ yamaçlarının daha elverişli olduğunu, sarsıntıdan dağ yamaçlarının daha az etkilendiğini belirten hocamız, gerekli tedbirlerin alınması halinde depremin risk olmaktan çıkacağı konuları üzerinde durdu.
         Prof. Dr. Osman Dağdelen, “Erzincan Ekonomisi ve Ekonomik Girişimler” hakkında bilgiler verirken, daha önce konuşulan konuların, yapılan tespitlerin çoğunlukla gerçekleşmediğini vurgulayarak akılcı projelerin hayata geçirilmesinin elzem olduğunu belirtti.
         Erzincan tarihi üzerine derin araştırmaları bulunan bilim adamlarımızdan Dr.Tahir Erdoğan Şahin ise; şehrin tarihsel geçmişini anlatarak, bu geçmişin kimlik üzerindeki önemini geleceğe ışık tutucu önerilerle izaha çalıştılar. Sürenin kısa olması nedeniyle ancak birkaç hususa değinebilen Tahir Erdoğan Şahin hocamızın detaylı açıklamalarını yakın gelecekte bizlerle paylaşacağını umut ediyoruz.
Panelde yer yer katılımcıların da söz alarak Erzincan’ın sorunlarına değinmeleri dikkat çekiciydi. Özellikle Bursa’dan gelerek panele iştirak eden iş adamlarımızdan Gürsel Arslan, Erzincan’ın Doğası, ekonomisi ve kültürel zenginlikleri hakkında oldukça önemli tespitlerde bulundu ve izleyicilerin beğenisini kazandı.
         Bu tip etkinliklerin uzun zaman aralıklarında yapılması şehrimiz adına gereken etkiyi bırakması açısından sorunludur. Umuyoruz ki daha kısa periyotlarla konferans, panel ve kurultaylar düzenlenebilsin. Ve Erzincan için yol haritalarının belirleneceği uzun soluklu programlara dönüşebilsin.
         Erzincan’ın, vizyon belirleyecek tartışmalara, ufuk açıcı fikirlere her zamankinden daha çok ihtiyacı var.
         Verimli geçen bu tür organizasyonlarla şüphesiz Erzincan ayağını yere daha sağlam basacaktır.
         Ayrıca, bu etkinliklerin ilçelerimizde de yapılması, geniş halk kitlelerinin Erzincan’ın sorunlarına ilgi duymalarını sağlayacak ve duyarlılık gösterilmesi açısından önemli mesafeler alınacaktır diye düşünüyoruz.