Erzincan halkı geçimini tarım, hayvancılık ve ticaretle sağlar. Büyük şehirlerin kalabalık nüfusu, yüksek binaları ve boğucu havalarının aksine Erzincan insanı kendine bağlayan düzenli şehir yapısı, sayısız doğa güzellikleri, ekonomik alışveriş koşulları ile huzurlu bir yaşam için ideal bir şehirdir. 1992 yılında yaşanan Erzincan depreminin neden olduğu büyük yıkıma rağmen Erzincan gelişmeye de devam etmektedir. Halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman olup şehirde Sünni ve Alevilerde yoğunluktadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Erzincan'ın ticaret ve sanayi ise il merkezinde yoğunlaşmıştır. Yaklaşık 373 hektar alan üzerine kurulu Erzincan Organize Sanayi Bölgesi şehrin tek sanayi faaliyetinin sürdürüldüğü alandır. Yine bulunduğu coğrafi konum ile tarıma yatkın bir şehirdir. Tarım üretiminde buğday, arpa, çavdar, patates ve şekerpancarı bölge üretiminde en fazla payı alan ürünlerdir. Küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığı ve arı kovanı sayısı bakımından önemli bir paya sahiptir. Bu bilgileri göz önünde bulundurursak yatırımın öncelikle tarım ve hayvancılıktan yana yapılması gerekir. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayi alanında da yatırımlar Erzincan’ın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Başbakanımız Binali Yıldırım’ın Erzincan mitinginde açıkladığı hızlı tren projeleri ile Erzincan liman şehirlerden biri olacak. Bu durum göz önüne alındığında ileriki dönemlerde Erzincan’ın sanayide de büyük atılım içerisinde olacağını söyleyebiliriz.

Erzincan Valisi Sn. Ali Arslantaş’ın Erzincan ile ilgili projelerini kendisinden dinledim. Erzincan için düşünülenlerin yapılması halinde Erzincan’da işsizlik kelimesinin gündemden tamamı ile düşecek, Valimiz sayın Ali Arslantaş’ın açıklamalarından anladığım bu.

Öncelikle Erzincan’da uzun zaman önce süre gelen ve dedikodulara konu olan Erzincan’ın yer altı kaynakları araştırılacak. Bir nevi yerin dibi röntgenlenecek. Eğer yer altında kaynak varsa ne ala, yok ise dedikodulara son verilerek yeni dedikoduların önü açılmış olacak ve bazı vatandaşlar kendilerine oyalanmak için yeni dedikodular üretmek zorunda kalacak. Bu durum dedikoducular için zor bir süreç olacak bunu da belirtelim..

Valimiz Ali Arslantaş, Geçit ile Karakaya arasını 2 bin metre yerin altına kadar röntgenleyeceğini söyledi. Nerede su, nerede gaz, nerede petrol var ise ortaya çıkaracağını söyledi. İlk olarak yer altı kaynağı arama işlemlerinin 1984 yılında yapıldığı ve çalışmaların yarım bırakıldığını hatırlatan Vali Arslantaş, yapacakları arama neticesinde kaynak var mı? yok mu? Kesin olarak cevap bulacak diyor. -Vali Ali Arslantaş, Çayırlı Balıklı köyünde derenin üzerine sızan bir neft, çürük yumurta kıvamında yanıcı bir madde olduğunu ve bunun padişahların bile gündemine geldiğinden bahsetti. Bu maddenin ne olduğunu neye yaradığı, hangi alanlarda kullanılabileceği konusu üzerinde durduklarını ve bu sebeple o bölgede de yer altının röntgenlerini çektiklerini söyledi. Padişahların bile gündeminde olan böyle bir maddenin bu zamana kadar neden incelenmediği ise aklımızda büyük soru işaretleri bırakıyor.

Büyük Ova

Erzincan Büyük ova oluyor. Erzincan, Tercan ve Çayırlı’da 50 dönümlük parseller halinde suya ve yola cephesi olan büyük ovalar oluşturulacak. Bu projenin 350 Milyonluk yatırım bedeli var. Diğer taraftan Fırat ıslah edilerek Avcılar Köyü’nden başlayarak Kemah’a doğru 60 Km’lik alan içerisinde 13 Bin dönüm arazi ortaya çıkacak ve bu araziler vatandaşlara dağıtılacak. Erzincan’da ortaklıktan dolayı kullanılmayan arazi %40 civarında. Bu arazilerin kullanıma açılması içinde çalışmalar yapılarak Erzincan ekonomisine katkı sağlanacak.

Besi organize sanayi bölgesi

Valimiz Ali Arslantaş Besi Organize Sanayinin de kurulacağı müjdesini verdi. Bu projede teşvik iller kapsamında olduğumuz için kalkınma bakanlığı aracılığı ile yapılacak. Suyu, yolu, kanalizasyonu, elektriği, doğalgazı vs bunların tüm masrafları kalkınma bakanlığınca karşılanacak. Biz neyden anlarız? Biz hayvana iyi bakarız, biz sebze meyve işini iyi yaparız, bizim yapabileceğimiz işlere ihtiyacımız var. O nedenle besi organize sanayi bölgesinin 70 işletme olan oranı 110’a çıktı. Şu anda 230 tane müracaat var. Bunlarla ilgili toplantılar yapıldı görüşler alındı. En son hangi kurum hangi oranda ortak olacak bunlar karara bağlandı. Kurumların ortaklık payları ise % 52 özel idare, %20 belediye, %15 Ticaret Odası, geriye kalan %15 ise Et Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odaları, Koyun keçi Yetiştiricileri birliği, Sığır Yetiştiricileri Birliği gibi kamu kurumu niteliğinde ki meslek kuruluşları olacak. Oranlar belirlendikten sonra kurumlara yazılar ise yazıldı.

Besi Organize Sanayisi ile birlikte, besicilik alanında organize bir alan oluşturularak, hayvancılığın ülke ekonomisine katkısı artacak, insan sağlığının korunması ve olumsuzlukları ortadan kaldırarak, hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunulacak ve Modern Besiciliği ana ilke kabul edilerek, mesleki ve toplumsal tüm hareketlerde etkin rol oynanacak.

Sera organize bölgesi

Beyaz topraklar üzerinde kurulacak olan sera organize bölgesi, tüm Doğu Anadolu Bölgesinin ve Kafkasların sebze ihtiyacını karşılayacak. 5 bin dönüm alan üzerinde kurulacak olan seraların maliyeti, Besi Organize Sanayi’sinde olduğu gibi yine Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılanacak. Şu anda 28 ton karbondioksit gazı havaya boşa salınıyor sıcak su ile beraber. Onu seranın içerisine doğru verip karbondioksit gübrelemesi yapılacak ve bu şekilde ürünün verimi %50 arttırılacak. Vali Arslantaş bununla ilgili; “Allah suyu da vermiş, gazı da vermiş, toprağın üzerinde belki bir şey vermemiş ama altına çok vermiş. Adaleti yüksektir onun üste vermediyse alta vermiştir” diye ifadelendirdi. Sera Organize Sanayi Bölgesi kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. Sera Organize Sanayi Bölgesi kimya laboratuarı gibi çalışacak. Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nde fidan, tohum, sebze, meyve ve çiçek üretimiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Erzincan dışarıdan sebze meyve alma yerine, tam tersi çevresine pazarlayan, yurt dışına ihracat yapan bir alan haline gelecek.

Bu çalışmaları tamamlamadan biz kendimizi çalışmış saymayacağız diyen Valimiz Ali arslantaş, Erzincan’da Organize Sanayi bölgesinin hikâyesinin 1980 yılında başladığını ancak 1992 yılında ancak faaliyete geçtiğini söyledi.

Organize Sanayide 1992 yılından bu yana %46 doluluk oranı yakalanabilmiş. Çalışmalar bu şekilde devam ettiği sürece doluluk oranının da hızlı bir şekilde artacağından şüphemiz yok.

Valimiz Sayın Ali Arslantaş bu projeleri bizimle paylaşarak, Erzincan için faydalı olmak adına çalışmalar yapacağını gösterdi. Valimizin açıkladığı bu projeler faaliyete geçer ise Erzincan göç veren değil göç alan iller arasında kendine yer bulacaktır. Başta dediğim gibi eğer bu projeler tutarsa Erzincan’ı güzel günler bekliyor diyebiliriz. Şehrimize şu ana kadar katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, gelişmesini engelleyen herkesin de karşılarında daima bizi bulacaklarını buradan ilan ediyoruz…