İhsan Gürz'ü gözaltına alan ve dövdüğü iddia edilen 10 polis ile gözaltında müdahale etmeyen 1 doktor hakkında Amsterdam Yüksek Mahkemesi yargılanma kararı verdi. Yargılama Ekim ayında başlayacak. Hollanda'nın İjmuiden kentinde 2 Temmuz 2011 günü gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Velsen karakolunda 3 Temmuz sabahı ölen 22 yaşındaki İhsan Gürz için ailesi hukuk mücadelesi başlattı. İhsan Gürz, Hollanda'da otopsi yapıldıktan 4 gün sonra Erzincan'ın merkeze 16 kilometre uzaklıktaki Mollaköy Beldesinde toprağa verildi. Ailenin başvurusu üzerine Gürz'ün cenazesi bir hafta sonra mezardan çıkarılarak otopsi için TrabzonAdli Tıp Kurumu'na gönderildi. Trabzon Adli Tıp Kurumu'nda 15 Ağustos 2011 günü yapılan otopsiyle ilgili verilen raporda, kafatasının kağıt peçete ile doldurulduğu, bazı organları ile birlikte kalbin yerinde olmadığına dikkat çekildi. Çürüme nedeniyle ölüm sebebinin saptamadığı da ifade edildi.
MEZAR BAŞINDA AÇIKLAMA
Hollanda'nın Beverwijk şehrinde yaşayan ve güvenlik şirketi sahibi olan baba Cengiz Gürz, oğluna polislerin şiddet uyguladığını, bunun ardından doktor gözetiminde ölüme terk edildiğini ileri sürdü.
Erzincan'a çocuklarının mezarını ziyaret için eşi Ayten ile birlikte gelen Cengiz Gürz, sorumluların cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Cengiz Gürz, "Otopside kalp ve beyninin olmadığı anlaşıldı. Verdiğimiz hukuki mücadelenin ardından şiddet uygulan 10 polis ile görevli doktor yargı karşısında hesap verecek. Yargılama önümüzdeki Ekim ayında başlayacak" diye konuştu. Öte yandan Gürz ailesi çocuklarının ölümünün birinci yılında mezar taşına 'ölüm' sebebiyle ilgili olarak 'yargısız infaz' değerlendirilmesini yazdı. Şiddet ve işkence sonucu İhsan Gürz'ün hayatını kaybettiği, kalbi ve organlarının yok edilerek delil karartmaya gidildiği iddia edildi. 
Editör: Doğu Gazetesi