Maaşlara zam, zamlar eder ham ham.

Yukarı çıkanlar her nedense bir daha aşağıya inmek istemiyor, latif geliyor, tatlı geliyor, bir basamak daha bekliyor. İnsanoğlu bu, çıktıkça daha çok dümenler öğreniyor, ufku açılıyor, gözü doymuyor. Ama sonunda o çıkmanın da bir gün aşağı inmesinin hesabını yapmıyor, ahirini düşünmüyor. Etraf seyran olsun günüm bayram olsun. Bir türlü nefsimizi doyuramadık gitti.

Zamanında stok yapıp kendilerince parasını değerlendiren stokçular var, kâr ettiklerini zannediyorlar. Pahalı ama kısıntılı satışlarla zaman geçince de bozulmaya dönen ziyan getiren gıda maddeleri, modası geçip elde kalan mallar.

Dayım uzun yıllar Almanya’nın Şututkard şehrinde çalışmıştı. Bir gün bir arkadaşıyla bir mağazaya girerler. Raflarda duran gömleklere bakınca iki ayrı bölmedeki aynı cins, aynı marka gömlekler dikkatlerini çeker.  Lakin bir taraftakiler 20 mark 2 fenik, diğer raftakiler 18 mark 10 feniktir.  Dayım merak ettiği için her iki raftan birer gömlek alıp yetkiliye giderek, ‘’İkisi de aynı marka, aynı çeşit neden birbirinde fiyatları farklı’’ diye sorar. Yetkili şöyle cevap verir ‘’Evet her ikisi de aynı, sakın birbirine karıştırmayın. Biri geçen yıl alınan gömlekler bu da bu yıl alınan gömlekler’’ deyince dayım bu dürüstlük karşısında utanır bir cevap veremez. Neden bizde de böyle bir iştiyak yok. Burada ortaya çıkan bu fiyat farkıylaalt tabakaya hitap eden bir sürüm ortaya çıkar.

         Günümüzde döviz ve enflasyon sanki geri dönülmeyen ama hep yukarıyadoğru tırmandıran basamaklar olmuşlar.  Bir mağazaya veya bir meslek sahibine gidersiniz. O gün veya o hafta dövizde,altında ani yükselmeler olmuştur. Paralel olarak rafta bekleyeninde fiyatları artmıştır. Birkaç gün sonra döviz ve altın aynı seyrine iniyor, hatta devlet K.D.V. oranları aşağıya çekmiştir, ama her nedense yükselenler bir türlü aşağıya inemiyor. Ustalık ve işçilik ücretleri de aynı paralelde devam ediyor, o da bir şekilde kendini savunuyor. Bütün bunlara rağmen imalatları ve nakliyelerini etkileyen petrol fiyatları hep ön plana çıkarak zamları tetikliyor.

Bir ülkede petrol fiyatlarını sabitleyemedikçe aslaenflasyonu önleyemezsiniz. Bu hususta gerekirse devlet destekleme vermelidir. Çağımızda her an önümüze çıkan petrol fiyatlarını önleyebilmek için öncelikle, yatırım harcamaları ağırlıklı olarak o yöne çekilmelidir,işte o zaman ülkenizi ne döviz etkiler ne de enflasyon etkiler ve daha güçlü,daha çok söz sahibi bir ülke olursunuz.

Şayet bir ülkede istikrar yoksa gün geçtikçe dürüst insanların sayısı da azalacaktır.