Değerli okuyucularım, Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıldönümünü idrak ettik. Her 13 Şubat Kurtuluş günü sene-i devriyesinde Devlet erkânımız tarafından çeşitli anma törenleri ve geceleri de fener alayları müsamereleri tertiplenmekte. Bunlar tarihi şuurun pekiştirilmesi bağlamında güzel icraatlardır. Buraya kadar söyleyecek sözümüz yoktur.

Ancak, 1918 senesi Erzincanını irdelerseniz, Milli Kıyâm harekâtının kahraman liderlerini göreceksiniz. Bu çalışmayı yapmazsanız kurtuluşun zeminini ve zamanını hazırlayan kıymetli  kahraman Erzincan kanaat önderlerini göremez ve eksik, ruhsuz bir 13 şubat yıldönümü yaşarsınız.

Erzincanımızın kanaat önderlerinden Terzi Baba dergâhının son postnişini Şeyh Hacı Fevzi (Baysoy) (1861-1923) Efendinin anılmadığı bir 13 şubat eksiktir. O Kahraman destanı Kazım Karabekir Paşa’ya yazdıran bizatihi o’dur. Hacı Fevzi Efendi, işgal ve mezalim günlerinde memleketini terketmeyip Erzincan da kalmış, esir edilip Tiflis hapistanesindemahkumiyet giymiş ve kurtularak 1918 başında Erizncan’a geri dönüp Milli Mücadelenin lider kadrosundaki saygın yerini almıştır.

Erzurum ve Sivas Kongrelerine Erzincan ve Doğu vilâyetleri adına temsilen seçilip iştirak etmiş, ‘’Heyet-i Temsiliyye’’ üyesi olmuştur. Şeyh Hacı Ahmed Fevzi Efendisiz bir Erzincan Kurtuluş Mücadelesi yazılamaz. Milli Mücâdelemizin yerel ve genel sahadaki bu kıymetini biz Erzincanlılar maalesef ki sahiplenemiyoruz. Emin olunuz ki Hacı Fevzi Efendi misal Erzurumlu olsaydı, 12 Mart günü şadumânolunan Erzurum’un kurtuluş günü yıldönümlerinin en baş karakteri olurdu. Bütün okullarda adına törenler ve konferanslar verilirdi. Olması gereken de budur zaten.

Erzincanımızın sinesinden çıkan böylesine bir Kahraman Mücâdeleci lideri bizler tanımalıyız. Tanıyıp onu sahiplenmeliyiz. Cumhuriyetin Kurucular Kurulu baş delegesi olan Hazreti Şeyh’e vefamızı göstermeliyiz. Burada devlet erkânına şüphesiz ki birtakım görevler düşüyor. Ondan evvel de hatırşinas Erzincan halkının Fevzi efendi’yi tanıması ve hayırla yad etmesi gerekiyor. İşte ozaman gerçek manada 13 şubat günlerini idrak etmiş oluruz.  Vesselam.