Uluslararası Enerji Ajansı bu yıl elektrikli araç satışlarının geçtiğimiz seneye göre yüzde 21 artarak 14 milyondan 17 milyona çıkacağı tahmininde bulundu.

IEA, 2024 yılındaki 17 milyon aracın 10 milyonunun tek başına Çin'de satılacağını öngördü. Ajans, bu sene Çin'de satılacak otomobillerin yarısının elektrikli olacağını belirtti. Elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyonların bazı ülkelerde kaldırıldığı veya azaltıldığı Avrupa'da ise satışların dörtte birinin elektrikli olması bekleniyor. ABD'de ise satılan 9 araçtan biri elektrikli olacak. Dünya çapında ise satılan 5 araçtan biri elektrikle çalışan araçlar olacak.

ŞOK'ta satışa sunulan Yeni Karcher SV 7 Buharlı Temizlik Robotu alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları! ŞOK'ta satışa sunulan Yeni Karcher SV 7 Buharlı Temizlik Robotu alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları!

IEA, ölçek ekonomisine ulaşılması ve daha ucuz pillerin üretilmeye başlanmasıyla üretim maliyetlerinin düşmeye başladığını ve elektrikli otomobillerin 2030 yılına kadar içten yanmalı otomobillerle aynı maliyete ulaşmasını bekliyor. Rapora göre Çin'deki elektrikli araç fiyatları içten yanmalıları yakalamak üzere. Geçen yıl Çin'de satılan elektrikli araçların yüzde 60'dan fazlasının eşdeğer konvansiyonel araçlardan ucuz olduğu belirtiliyor. Avrupa ve ABD'de ise elektrikli araç fiyatları hala içten yanmalı araçlardan pahalı seyrediyor.

Editör: Sena ERDOĞAN