Erzincan Belediyesi tarafından inşaatı gerçekleştirilen Kızılay Hocabey Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında inşaatı tamamlanan dairelerin 2022 yılında satışına başlanacak.

                Erzincan Belediyesi tarafından 2020 yılında inşasına başlanan Kızılay Hocabey Kentsel dönüşüm projesi için geri sayım başladı.
                2021 yılının sonlarına doğru hak sahibi olarak nitelendirilen vatandaşlara devrinin yapılmasının planlandığı konutlarda, hak sahipleri dışında ev veya dükkan almak isteyenlerin 2022 yılını beklemesi gerekecek. Erzincan Belediyesi'nin öz kaynaklarıyla başlatılan ve 42 bin metrekarelik alanın dönüşümünün sağlandığı proje ile Erzincan’a; 250 tane 147 metrekare 3+1, 56 tane 174 metrekare 4 + 1, 64 tane de 107 metrekarelik 2 + 1 daire kazandırılmış oldu.

             Erzincan için marka niteliği taşıyacak projede 49 adet te işyeri faaliyet gösterebilecek. Hak sahipleri hariç şu anda mülkiyeti Erzincan belediyesine ait olan 233 konut ve 49 işyeri için fiziki gerçekleşme oranı % 90 olarak belirlendi.

             Yaklaşık 10 bin metrekare çimlendirme bölgesi, yedi bin metrekare sert zemin ve 7 bin 500 metrekarelik bordür çalışmasının gerçekleştirildiği proje kapsamında oyun guruplarına ve 16 tane de kamelyaya yer verilmiş.

              Kızılay ve Hocabey Mahallesinde evi bulunup ta yeni yapılan konutlar için hak sahibi olan kişiler için teslim tarihi 2021 yılı sonu olarak belirlendi. Mülkiyeti Erzincan Belediyesine ait konutların da 2022 yılı Haziran ayına kalmadan fiyatların belirlenmesinden sonra satışa çıkartılması bekleniyor.

           SÜREÇ:

           Kızılay Hocabey Kentsel dönüşüm projesinden faydalanan hak sahipleri için süreç şöyle işleyecek. Kura çekiminde hak sahibi olanlar için 2 + 1 lerde 270 bin 299 bin tl arası fiyatlara ev sahibi olunabilecek. 3+1 evlerin 2021 fiyatları 370 bin ile 399 bin tl aralığında olacak. 4+1 daire tercih eden hak sahipleri ise 475 bin 499 bin tl arasında ödeme gerçekleştirecek. Ödemeler Erzincan Belediyesinin belirlenen hesabına yapıldıktan sonra direkt tapu il müdürlüğünden tapular teslim alınabilecek.

           Hak sahiplerin ödeme yapabilmesi için 45 gün süre verilecek. Bu süre içerisinde evin kalan bedelinin ödemesini Erzincan belediyesinin hesaplarına yatırılmaması durumunda hak sahibinin ev ile ilgili tasarrufu kalmayacak. Ancak hak edilmiş olan ve inşaat süreci başlamadan önce belirlenen arsa değeri, (Ağaç, bina, müştemilat, duvar gibi konular değerlendirilerek oluşturulan bedel), Erzincan belediyesinden nakit olarak geri alınabilecek. (Her hak sahibininki farklı).

           HAK SAHİPLERİNİN EV SATIŞI

           Şu anda evleri için internet sitelerine ilan koyan bazı hak sahipleri bulunuyor. Bu hak sahiplerinin henüz tam anlamıyla sahibi olmadığı daireleri satılığa çıkartması dikkat çekiyor. Erzincan Belediyesi bu tip satışlarda herhangi bir tasarrufta bulunamıyor. Satışlar sadece hak sahibi olanlara yapılıyor. Hak sahibi, tapusunu aldıktan sonra istemesi durumunda tekrar 2. bir satış işlemi gerçekleştirerek evi taliplilerin üzerine yapabiliyor. 

                Hak sahibi olup ta 2+1 daire için cebinden 300 bin tl çıkan vatandaş, verdiği ilanda 600 – 700 bin tl arasında fiyat isteyebiliyor. Bu rakamlar, 2022 yılı içerisinde Erzincan Belediyesi tarafından satışa sulunacak bu konutların satış fiyatının da ortalama hangi seviyede olacağının da göstergesi gibi.

           HAK SAHİBİ OLMAYANLAR ?

           Kızılay Hocabey Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Erzincan Belediyesi elinde bulunan dairelerin satışının ise 2022 yılı Haziran ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Henüz maliyet hesaplarının yapılmadığı belediye konutlarında herhangi bir müteahhitten ev alınıyormuş gibi, piyasa şartlarıyla ev alınabilecek. Erzincan Belediyesi tarafından tamamlanma aşamasına getirilen ve Sosyal konut projesi olmaması, Belediye'nin tabi olduğu yasal mevzuatların izin vermemesi sebebiyle satışlar sadece ihale usulüyle yapılabilecek.