Ergenlik dönemi bir dizi değişimi beraberinde getiriyor. Hızlı büyüme, hormonal değişiklikler, cinsel olgunlaşma, ruh hali değişimleri, kendini ifade etme isteği, eleştirel düşünme becerilerinin artışı, özgüven sorunları ile birlikte arkadaş gruplarının önemi artarken aileden bağımsızlaşma süreci de bu dönemde başlıyor. 

Uzman Klinik Psikolog Selin Küçük, sınav öncesi derin nefes egzersizleri, meditasyon ve kısa yürüyüşler gibi aktivitelerin zihin ve bedenin rahatlamasına yardımcı olurken, "4 saniye nefes al, 7 saniye tut, 8 saniye nefes ver" şeklinde uygulanan "4-7-8 nefes tekniği" ile de hızlı bir rahatlamanın sağlanabileceğini kaydetti.

7 adımda pürüzsüz ve dümdüz bir cilde sahip olmak gerçekten mümkün 7 adımda pürüzsüz ve dümdüz bir cilde sahip olmak gerçekten mümkün

Selin Küçük, aileler ve öğretmenlerin, ergenlerin bu dönemi daha sağlıklı geçirmeleri ve sınav stresini daha iyi yönetebilmelerinde önemli rol oynadığını belirtti.

Ergenlerin yaşadığı değişimlere ve duygusal dalgalanmalara karşı anlayışlı olmak gerektiğini ifade eden Küçük, olumlu geri bildirimler vererek özgüvenlerini artırmanın, duygularını ifade etmeleri için onlara cesaret verip dinleyici olmanın, ders çalışma alışkanlıklarını ve planlarını desteklemenin, gerektiğinde yardımcı olmanın önemini vurguladı.

Küçük, sınav yaklaşırken ergenlik çağındaki öğrenciler için sınav stresiyle başa çıkma yöntemlerini şu sözlerle ifade etti:

"Sınava az bir süre kala, belirli konulara odaklanarak planlı bir şekilde çalışmak oldukça etkilidir. Gerçek sınav koşullarında pratik yapmak, sınav kaygısını azaltmada etkili bir yöntemdir. Zaman sınırlamasıyla deneme sınavları çözmek, sınav süresini yönetme becerisini geliştirir. Sınava yaklaşırken gevşeme tekniklerini uygulamak, stresin fiziksel ve zihinsel belirtilerini azaltabilir. Derin nefes egzersizleri, meditasyon ve kısa yürüyüşler gibi aktiviteler, zihin ve bedenin rahatlamasına yardımcı olur. Örneğin, 4-7-8 nefes tekniği (4 saniye nefes al, 7 saniye tut, 8 saniye nefes ver) hızlı bir rahatlama sağlayabilir." -AA

Editör: Sena ERDOĞAN