"Sultan İkinci Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte" ismiyle anılan Venedikli ressam Bellini'nin kendisi ya da bir öğrencisi tarafından 1479 yılında çizildiği düşünülen portrede 2 önemli figür yer alıyor. Bu figürlerden biri, tüm heybetiyle sola doğru bakan Fatih Sultan Mehmet iken, diğer figürün kim olduğu merak ediliyordu. Portrede yer alan ikinci kişi, yüzyıllardır gizemini koruyordu.

İKİNCİ KİŞİNİN GİZEMİ ÇÖZÜLDÜ

Fatih Sultan Mehmet'in kendi isteği ile Venedikli ressam Bellini'ne çizdirdiği bu portredeki ikinci kişinin 3 oğlundan biri olduğu ya da bir diplomat olduğu tahmin ediliyordu. Portredeki ikinci kişinin Fatih'in küçük oğlu Cem Sultan olduğu ortaya çıktı.

O tablonun gizemi sonunda çözüldü! Fatih Sultan Mehmed'in yanındaki kişi kim

Malatya'da Kayısı Tatlıları Yarışması yapıldı Malatya'da Kayısı Tatlıları Yarışması yapıldı

Habertürk’e konuk olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuya dair bir açıklama yaptı. İlber Ortaylı, portrede Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki kişinin, oğlu Cem Sultan olduğunu belirtti. Ortaylı, "Fatih Sultan Mehmet, Cem Sultan'ı seviyordu ve yetenekleri konusunda kendisine yakın buluyordu," açıklamasında bulundu. Tarihçi Prof. Dr. Nurhan Atasoy da, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya katıldığını belirterek, portrede Fatih’in karşısındaki kişinin Cem Sultan olduğunu belirtti.

CEM SULTAN KİMDİR?

O tablonun gizemi sonunda çözüldü! Fatih Sultan Mehmed'in yanındaki kişi kim

Şehzade Cem, Fatih Sultan Mehmet’in 1459’da Edirne’de doğan en küçük oğludur. Cem Sultan olarak da anılan Şehzade Cem'in annesi ise Çiçek Hatun'dur. Babası Fatih'in ölümünden sonra ağabeyi Beyazıt'ın padişahlığını kabul etmeyerek kendi sultanlığını ilan eden Cem Sultan ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesini kaybetmesiyle bilinir. Cem Sultan, 14 yıl esaret hayatı yaşadı. Hayatı Rodos, Kahire, Roma ve Fransa'da geçen Cem Sultan, 25 Şubat 1495'te öldü.

Editör: Saliha Kara