Salatalık ve domatesi sakın bir arada tüketmeyin! Salatalık ve domatesi sakın bir arada tüketmeyin!

Ağız kokusunun en yaygın sebebi ağız hijyenine dikkat edilmemesidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin diş temizliği uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek kontrolsüz bir biçimde çoğalır. Bu durum yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.
Ağız hijyenine dikkat edilmemesi, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, mide mikropları ve reflü, bademcik taşları, sinüzit, ağız kuruluğu, diş eti rahatsızlıkları, boğazda ve dilde oluşan bakteriler ve tütün ürünleri kullanımı ağız kokusunun yaygın nedenleridir.
 

Ağız kokusunun sebepleri 

Ağız kuruluğu
Tükürük ağızın kuru kalmasını engelleyerek temizlenmesine yardımcı olur. Tükürük üretilmediği durumda ağız kokusu ortaya çıkabilir. Sigara içmek ya da tüketilen bazı ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir.
Diş eti hastalığı
Diş etlerinde kızarıklık, şişme, kanama diş eti iltihabı belirtileri olarak tanımlanabilir. Diş eti iltihabı ciddi ağız sorunlarına yol açabileceği gibi ağız kokusuna da neden olabilmektedir.
Reflü
Sindirim bozukluğu olarak tanımlanan reflü, ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
Bademcik taşları
Bademciklerde besinler sıkıştığında, bademcik taşları veya bademcik taşı adı verilen kalsiyum birikintilerine dönüşmektedir. Bu durum ağız kokusuna sebep olabilir.
Baş ve boyun kanserleri
Burun ve ağız arasında bulunan orofaringeal kanserin belirtileri arasında ağız kokusu yer almaktadır. Aynı zamanda geç iyileşen yaralar, ağız ağrısı, yutma güçlüğü, açıklanamayan kilo kaybı da bu kanser türü belirtileri arasında bulunabilir.
Diyabet
Diyabet bulunan kişilerde diş eti hastalığı riski artmaktadır. Bu durum aynı zamanda kan şekerini artırabileceğinden diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir.
Karaciğer ve böbrek hastalığı
Karaciğer ve böbrekler düzgün işlediğinde, toksinleri vücuttan süzülür. Fakat karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde bu toksik maddeler temizlenmeyebilir bu da ağız kokusuna yol açabilir.
Sjögren sendromu
Otoimmün hastalık olan sjögren sendromu, kas ağrısına, kuru gözlere, kuru cilt ve ağız kuruluğuna yol açabilmektedir.

Ağız kokusu nasıl giderilir?

“Ağız kokusu nasıl geçer?” sorusunun cevabı küçük ve düzenli önlemler almakladır. Ağız kokusunu azaltmak veya önlemek için evde yapabileceğiniz uygulamalar aşağıda sıralanmıştır:
•    Yemeklerden sonra diş fırçalamak: Sadece evde değil dışarıda ya da iş yerinde yemek yedikten sonra kullanmak için yanınızda bir diş fırçası bulundurmalısınız. Özellikle yemeklerden sonra, günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalama yapmalısınız. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının kötü kokuları azalttığı çalışmalarca gösterilmiştir.
•    Günde en az bir kez diş ipi kullanmak: Doğru diş ipi kullanmak, yemek parçacıklarını ve plakları dişlerinizden uzaklaştırır ve kötü nefesi kontrol etmeye yardımcı olur.
•    Dili fırçalamak: Dil de dişler gibi bakterileri barındırır, bu yüzden dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilir. Sigara kullananlar ya da ağız kuruluğu yaşayanlar bakteriler tarafından kaplanmış bir dile sahip olmaya daha yatkındırlar, bu nedenle bu tür kişilerin özel bir dil kazıyıcı kullanmasında fayda vardır. Bunun haricinde dahili dil temizleyicisi olan bir diş fırçası da kullanılabilir.
•    Takma dişleri veya diş cihazlarını temizlemek: Köprü veya takma diş takıyorsanız, en az günde bir kez veya diş hekiminizin belirttiği sıklıkta ve şekilde temizliğini yapmalısınız. Diş hekiminiz size en iyi temizlik ürünlerini önerebilir.
•    Ağız kuruluğundan kaçınmak: Ağzınızı nemli tutmanız gerekir, bunun için tütün ürünlerinden uzak durup daha fazla su tüketebilirsiniz. Daha kuru bir ağza yol açabilecek kahve, alkolsüz içecekler veya alkol gibi içecekleri sınırlandırmalısınız. Tükürükleri uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Kronik ağız kuruluğu için, diş hekiminiz veya doktorunuz, tükürük akışını uyaran yapay bir preparat veya oral bir ilaç verebilir.
•    Diyeti düzenlemek: Ağız kokusuna neden olabilecek soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerden kaçınmak ağız kokusunu azaltır. Aynı şekilde çok şekerli yiyecekler yemek de ağız kokusuyla bağlantılı bulunmuştur.
•    Düzenli olarak yeni bir diş fırçası almak: Her üç ila dört ayda bir diş fırçanızı değiştirmeyi unutmayın. 
•    Düzenli diş muayeneleri yaptırtmak: Diş hekiminize düzenli aralıklarla (genellikle yılda iki kez) dişlerinizi veya takma dişlerinizi muayene ettirip temizletebilirsiniz.
 Kaynak; www.medicalpark.com.tr - www.memorial.com.tr

Editör: Merve Kiraz