Ukrayna’daki savaş bölgelerinden çıkarılan Ahıskalı Türklerden oluşan ilk kafile özel uçak seferi ile 25 Aralık 2015 tarihinde Erzincan/ Üzümlü’ye getirildi. Sonradan getirilen diğer 4 kafile ile birlikte Türkiye'ye getirilen 677 Ahıskalı Türk aileden 72’si Bitlis’in Ahlat ilçesine diğerleri ise Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleştirildi. Toplamda Türkiye’ye yaklaşık 3 bin Ahıskalı Türk getirildi.  

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna’ya yaptığı resmi bir ziyarette, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyeti kabul etti. DATÜB Genel Başkanı Kassanov, Sn. Cumhurbaşkana, Ukrayna’daki Ahıskalı Türklerin son durumu ile ilgili rapor sunmuştu Bunun üzerine,  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya arasına başlayan savaştan dolayı oldukça zor günler yaşayan Ahıskalı Türklerin Türkiye’ye getirilmesi hususunda talimat verdi. Bundan sonra ise, liste çalışmaları yapılarak Nisan 2015 yılı içerisinde Bakanlar Kurulunun kararı ile Ahıska Türklerinin “iskanlı göç” kapsamında Türkiye'ye getirilmesi karara bağlandı.  

Üç defa sürgüne uğrayan, her şeye rağmen dilini, dinini, örf ve adetlerini unutmayan, 9 ayrı ülkede toplum halde yaşayan, yaşadığı ülkelerin yasalarına saygılı olan, öz alnının teri ile bütün maddi ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan kazanan Ahıskalı Türkler için 25 Aralık 2015 tarihi oldukça heyecanlı ve tarihi bir gündü.

Şiir, resim ve fotoğraf yarışması düzenlendi Şiir, resim ve fotoğraf yarışması düzenlendi

Ahıskalı Türklerin Türkiye’ye Erzincan’a iskanlı göç kapsamında getirilişlerinin 7. Yılı dolayısıyla açıklamada bulunan DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar, “Ahıska Türkleri’nin tarihini herkesin iyi okuması gerek. O soğuk kış gününde, 14 Kasım 1944 yılında, milletimizin yük trenlerine doldurularak sürgüne değil, bilerekten bir sonsuzluğa, ölüm yolculuğuna gönderildi. Buna rağmen milletimiz şartların zor olduğu dönemlerde bile sürgüne gönderildikleri yerlerdeki insanlar ile oldukça sık ilişkiler kurdu. Hiçbir zaman sorun çıkaran taraf olmamasına rağmen Özbekistan’da meydana gelen Fergana Olayları sonrası 1989 yılında ikinci bir sürgünü yaşamak zorunda kaldı. 

Anavatandan uzak, çileli bir hayatı yaşayan, iki kez sürgüne maruz kalan Ahıskalı Türk milletimizi bekleyen sorunlar hala bitmemişti. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası Ukrayna’da yaşayan insanlarımızın evleri bombalandı. İnsanlarımız sokağa çıkamaz hale geldi. Ve şükürler olsun ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ahıskalı Türkler anavatana getirildi. Türkiye Cumhuriyetimizin tüm kurumları elinden gelen her türlü çalışmayı bizim için yaptılar. 
Her ayrılık bir hüzün taşır ancak Ahıska Türkleri için Ukrayna’dan ayrılış tıpkı çocuğun annesine kavuşması gibi olmuştur. Çünkü Ahıska Türkleri için vatan ayrılığından onca yıllar geçmesine rağmen hala ve her zaman özlemi Türkiye olmuştur. “Vatan hasreti çektim, gözlerime kan geldi, vatanıma kavuştum, cesedime can geldi” diyerek vatana olan özlemini anlatan, öz be öz Türk olan ve Türklüklerine ve Müslümanlıklarına bu denli sımsıkı sarılmış, tüm olumsuzluklara rağmen kültür, örf-adetlerini yaşatan Ahıskalı Türklerin acı ve çilesine son verilmesi, vatan hasretine son verilmesi çalışması DATÜB Genel Başkanı Sayın Ziyatdin Kassanov’un Sayın Cumhurbaşkanımıza durumun arzı sonucunda olmuştur. 

DATÜB olarak, milletimizin savaş bilgelerinden çıkarılarak Türkiye’ye getirilip Erzincan/ Üzümlü’ye yerleştirilmesinden dolayı Sn. Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza,  Sn. Valimize, Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Göç İdaresi Başkanlığı’na, fedakarca çalışan kurum ve kuruluşlarımızın tüm personeline, DATÜB Erzüncan temsilciliğimizin fedakar çalışanlarına ve tüm Üzümlü halkına şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler vefalı insanlarız. Bütün bu iyilikleri unutmayız. Devletimiz varolsun.Milletimizin her zaman yüzü gülsün. Artık sürgünler, çileler son bulsun. Bundan sonra her zaman bayram olsun” dedi.
Haber: Merve KİRAZ

Editör: Mücahit Özdemir