Emzirmenin korunması, özendirilmesi, desteklenmesi ve hatalı emzirme uygulamalarının önlenmesine yönelik  "Anne sütünün teşviki" ve "Bebek dostu sağlık kuruluşları programı" yürütülmekte.

Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

Halk Sağlığı hizmetleri ÇEKÜS biriminde görevli ebe Nilay Yaşar ve bebek dostu il sağlık kuruluşları ulusal değerlendirmecisi ebe Burcu Genç tarafından Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Özel Neon Hastanesinde “Bebek Dostu Kuruluş” değerlendirmesi yapıldı.

Sağlık Müdürlüğü resmi sitesinden yayınlanan bilgide; "Tüm bebekler ve çocuklar sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahip. Emzirme ise bebeklerde ve çocuklarda bu hakkı sağlayan en ideal yöntem." denildi.

sağlık Bakanlığının resmi sitesinde programa yönelik şu bilgilendirmeler yer almakta;

Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı

"Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği ve yürütülen programa göre “bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi”  ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır.

Emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması, ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda morbidite ve mortalite oranlarını düşürmek hedeflenmektedir. 

Bakanlığımızca 1991 yılından bugüne temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı”    sürdürülmektedir.

  • Ülkemizde emzirme ile ilgili göstergelerde yıllar içinde iyiye gidiş gözlenmekte
  • Erken emzirme (doğumdaki sonraki 1 saat içinde-%39,0-%49,9) ve ortanca emzirme süreleri artıyor (15,7-16,5 ay) (Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008-2013 rakamları)
  • Ancak ilk 6 ay sadece anne sütü verme oranında düşüş var (%41,6-%30,1) (Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008-2013 rakamları)

Program kapsamında; doğum yapılan sağlık kuruluşları, birinci basamak sağlık kuruluşları ile yenidoğan yoğunbakımlar yer almaktadır. Emzirme Danışmanlığı uygulayıcı ve eğitici eğitimleri düzenlenmektedir.

Ulusal Değerlendirme Ekiplerince hastaneler değerlendirilmekte, 80 ve üzeri puan alanlar Üst Komiteye sunulmakta ve değerlendirme sonucunda Bebek Dostu Unvanı almaktadır.

Bebek Dostu İl Kriterleri; İl merkezinde bulunan Çocuk Hastaneleri ile Doğum Yaptırılan Hastanelerin tamamının BDH olmasının sağlanması, İlde mama kodu uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapılması ve İlde 1.Basamak sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarının en az  %50’sinin Bebek Dostu olmasının sağlanması,

Altın Bebek Dostu İl Kriterleri; İl merkezindeki tüm hastanelerin BDH olması, İlçelerde bulunan doğum yapılan ya da çocuk hastanelerinin  % 75’inin BDH olması, İl genelindeki birinci basamak sağlık kuruluşlarının %75 inin bebek dostu olmasının sağlanmasıdır.

Unvan alan tüm hastaneler 5 yılda bir tekrar değerlendirilmektedir. Yeniden değerlendirmede 50-80 puan arası alanlara düzeltme için süre tanınmakta, 50 puan altında kalanlarda ise unvanı geri alınmaktadır.

Altın Bebek Dostu İl ve Bebek Dostu İl unvanı 5 yıl süre ile korunmaktadır. İlin 5 yılın sonunda yaptığı etkinlikler Ulusal Değerlendirme ekibi tarafından değerlendirilerek, değerlendirilen iller Anne Sütü Üst Komitesi tarafından incelenmekte, unvanlarının devamı veya geri alınması konusunda karar verilmektedir."

Editör: Merve Kiraz