Ermeni güçlerinin 26 Şubat 1992'de tam 32 yıl önce Hocalı'da kadın, çocuk ve yaşlı gözetmeksizin yaptığı katliamın acısı ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.

Takvimler 26 Şubat 1992’yi gösteriyordu, insanlık tarihinin en utanç veren katliamlarından biri gerçekleşti. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeniler 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birini tarihe kazıdı. Sivilleri toplu şekilde öldürdü, esirlere acımasızsa işkence yaptı...

Adım Adım Katliam

1980’li yılların ikinci yarısında Sovyetler Birliği dağıldı. Ermeniler, Azerbaycan’a ait olan Karabağ bölgesinin dağlık kısmında hak iddia ediyordu. Ancak 936 kilometrekarelik alana sahip Hocalı, konumu itibarıyla Dağlık Karabağ’ın en önemli noktalarından biriydi ve uluslararası örgütlerce de hukuki olarak da Azerbaycan’a aitti.

Erzincan’da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı, 7 kişi yaralandı Erzincan’da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı, 7 kişi yaralandı

1991'in son günlerinde stratejik önem taşıyan Hocalı'yı işgal için harekete geçen Ermeniler, Hocalı’ya çıkan yolları ve civardaki köyleri ele geçirdi. 25 Şubat 1992'de ise saldırılarını yoğunlaştırdı.

Ermeniler, Sovyet Rus ordusunun da yardımıyla Hocalı'ya üç koldan saldırdı. Daha önce 2 bin 605 hanenin bulunduğu ve 7 bin kişinin yaşadığı Hocalı'da savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden hala haber alınamıyor.

 Ağır işkence izleri vardı

25 Şubat 1992'de gece karanlığında yapılan katliamın vahşeti 26 Şubat'tın ilk ışıklarıyla gözler önüne serildi.

İnsanlık tarihine kara leke olarak kanlı harflerle yazılan katliamda sivillerin toplu şekilde öldürüldüğü, esirlere acımasızsa işkence yapıldığı, adli tıp muayeneleri ve şahit ifadeleri ile kanıtlandı. Deliller neticesinde Hocalı sakinlerinin kafa derilerinin soyulduğu, kulak, burun, cinsel organlarının kesildiği, gözlerinin çıkartıldığı ve kadın, yaşlı ve çocuk ayrımı yapılmaksızın akıl almaz işkenceler uygulandığı görüldü.

Editör: Sena ERDOĞAN