Sağlık Bakanlığı, hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranını artırma çalışmaları, "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" kapsamında yürütülmeye devam ediyor.

Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü; ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin ögesi gereksinimlerini karşılaması, bebek tarafından kolayca sindirilebilmesi ve bebeği çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir. Ayrıca anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik (her an değişebilen) bir besindir.

Anne sütüyle beslenen çocukların zekâ testlerinde daha iyi performans gösterdikleri, aşırı kilolu veya obez olma olasılıklarının daha az olduğu ve ilerideki yaşamlarında diyabete daha az eğilimli oldukları bilinmektedir. Emziren kadınların meme kanserine ve yumurtalık kanserine yakalanma riski azalır. Buna rağmen hâlen tüm dünyada yenidoğan bebeklerin yarısından daha fazlası hayatlarının ilk bir saatinde anne sütü alamayarak hayata başlamaktadır. Sonrasında ise bebeklerin yaklaşık yüzde 44’ü hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran Dünya Sağlık Teşkilatının (DST) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır.

T.C. Sağlık Bakanlığınca, hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranını artırma çalışmaları "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" kapsamında yürütülmekte. Sağlık Bakanlığınca emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla "Başarılı Emzirmenin 10 Adımı" stratejisi de oluşturulmuştu. Bu strateji kapsamında annelerin emzirme konusunda bilinçlendirilmesi hedeflenmekte.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan başarılı emzirmenin on adımı stratejisi şu şekilde açıklanıyor;

Temel yönetim uygulamaları

1. Kuruluşta anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla bir emzirme politikası oluşturulur.

Kabızlığa son! Yoğurdu mutlaka bu tohumla tüketin Kabızlığa son! Yoğurdu mutlaka bu tohumla tüketin

a) “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslararası Yasa” ve Dünya Sağlık Asamblesi’nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanır.

b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir “bebek beslenme politikası” oluşturulur. c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulur.

2. Personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılması sağlanır.

Temel Klinik Uygulamalar

3. Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilir.

4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunur.

5. Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulur.

6. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmez.

 7. Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması ve günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanır.

8. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunur.

9. Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilir.

10. Ebeveynlerin ve bebeklerinin emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanır.

Editör: Merve Kiraz