Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’nin haftalık programları devam ediyor. Bu haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Karaağaç oldu.  Osman Karaağaç Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevinde yapılan programda “İbn-i Arabi’de bilgi Marifet ilişkisi” konusunu anlattı.

Doç. Dr. Osman Karaağaç Konuşmasında bilginin kaynağının insanın beş duyusu olduğunu, ancak değişik durumlarda duyuların yanılabileceğini söyledi. Karaağaç “ Bir bardak suyun içerisinde bulunan kaşığın kırılması buna en güzel örnektir.  Kaşık sağlam olduğu halde suyun içerisinde kırılmış gibi görülür.  Bu sebeple duyuların yanılması ihtimali vardır. Eğer bunun yanına marifeti eklerseniz. O zaman daha sağlıklı bir sonuca ulaşırsınız” şeklinde konuştu.

Osman Karaağaç, “1970 li yıllarda ABD’de bulunan bir tarikatın lideri: ‘Kıyametin kopmasına şahit olmak istemeyenler intihar etsin’ emri ile 800 kişiyi intihar ettirmişti. Sadece akıl merkezli bilgilenme yetmiyor. Neticede 800 kişi aklın verdiği emirle intihar etmişti.  Oysa marifet merkezli bir bilgilendirme olyasydı böyle bir olay yaşanmayacaktı. İslam medeniyeti akılın ve kalbin birlikte olması durumunda daha sağlıklı bir kararın verilebileceğini öngörmektedir. İbn-i Arabi’ye göre marifet gerçek bilgidir.  Aklın verileri gerçeği tam olarak idrak edemez.  Marifetle elde edilen bilgi daha sağlıklıdır demektedir” dedi.

Gerçek Bir Hayat Hikayesi "Bese" Basım Aşamasında! Gerçek Bir Hayat Hikayesi "Bese" Basım Aşamasında!

Doç. Dr. Osman Karaağaç;  konuşmasının bir bölümünde ise “Mevlana; ‘Bir kalenin suyunun dışarından gelmesi çok değişik riskleri barındırmaktadır. Kaleye dışarıdan alınan suyun kesilme ihtimali vardır. Oysa kalenin içinden alınan su daha sağlıklı ve güvenlidir.’ Demektedir. O açıdan da akıl ve kalbin birlikte elde ettiği bilgi daha sağlıklıdır.  O halde gerçek bilgiye ulaşmanın yolu marifetten geçmektedir.” dedi.

Doç. Dr. Osman Karaağaç Tyb Erzincan Şubesinde Konuştu (1) 1280X717

Doç. Dr. Osman Karaağaç konuşmasının son bölümünde dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.  Doç. Dr. Karaağaç soruları cevaplandırarak dinleyicilerin takdirini topladı.

Programın sonunda da Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir tarafından imzalanan Teşekkür Belgesi ve Yazarlar Birliği yayını bir kitap Erzincan Müftü Yardımcısı Medet Şahin tarafından Doç. Dr. Osman Karaağaç’a verildi.

Editör: Halil İbrahim Özdemir