Günü çay ya da kahve içmeden bitirmeyenlerden misiniz? Tercih yapmanız gerekse hangisini seçersiniz? Bakın bilim insanları hangisini öneriyor…

İçerisinde lif bulunan kahve günde 3 fincan içildiğinde gerekli lifi almanızı sağlayabilir. Nu neden sabah çay yerine kahve tüketimi öneriliyor.

Hem kahvede hem de çayda kafein bulunur.  Kafein konsantre olunması açısından kişiyi zinde tutar. Kahve ve çaydaki kafein miktarı birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak ele alındığında kahvedeki kafeinin daha fazla olduğu aktarılıyor. Buna göre uzmanlar fazla kafeinin gerginliğe ve aşırı uyarılmaya neden olacağını ve bu nedenle çay tüketilmesinin vücudun kafein alımı için yeterli olduğunu belirtiyor.

Kahve ve çay,  polifenol içerir. Polifenollerin kronik hastalık geliştirme riskini azaltabiliyor ve bağırsak floramızı oluşturan yararlı bakteriler için önem arz ediyor. Kahve yeşil çaydan çok daha fazla polifenol içeriyor. Yeşil çay ise siyah çaydan daha fazla polifenol içeriyor.

Kahve ve çayın her ikisi de kalbe iyi geliyor, kalp hastalığı ve felç riskini azaltıyor.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, kahvenin iltihaplanmayı azaltan, hücrelerin hasar görmesini önleyen ve DNA onarımında yer alan genleri düzenleyen yüzlerce biyolojik aktif bileşen içerdiğini gösteriyor.

Kahvenin diyabet riskini azaltmak için oldukça faydalı olduğu biliniyor.

Kahve ve çay içenler, içmeyen insanlardan daha uzun yaşama eğiliminde.

Türkiye’de yetişiyor: Resmen ölümsüzlük bitkisi Türkiye’de yetişiyor: Resmen ölümsüzlük bitkisi

Kahve, lif, mikrobiyom sağlığı, kanser ve diyabet riskini azaltırken, çay ise tansiyon, kolesterol, stres seviyesi,  zihinsel sağlığa iyi geliyor. Ancak karşılaştırmadan da belli olduğu gibi kahve uzmanlar tarafından daha çok öneriliyor.

Editör: Sena ERDOĞAN