Küreselde yaşanan iklim değişikliğinin etkisi en çok Türkiye'den hissedildi. Kış mevsiminde henüz kar yağışı almayan bölgelerde resmen yaz yaşanıyor. Sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde yer aldığı günlerde, deniz sıcaklıklarında ise 4.5 derecelik büyük bir sapmanın olduğu paylaşıldı. Kuraklık habercisi olan bu sıcaklıklar yetkilileri tedirgin ederken, bu cumartesi yeni bir sabaha uyanacaksınız. Meteoroloji uzmanından uyarılar eşliğinde paylaşıldı.

Türkiye'nin belalısı Afrika sıcaklıkları, kış mevsiminde de sürekli ziyaret ediyor. Yazı kışa çeviren bu sıcaklıklar, ekosistem için büyük bir tehlike barındırırken, bu cumartesi sıcaklıkların yeniden artması bekleniyor. Meteoroloji Bey tarafından paylaşılana göre, Türkiye'ye doğru gelen sıcak hava dalgası, cumartesi günüyle beraber piknik modunu açacak.

MİT’ten PKK’ya büyük darbe MİT’ten PKK’ya büyük darbe

Sıcaklıkların bu şekilde ilerlemesi halinde felaket kapıya dayanabilir. 2023 yılının yaz sezonunda yaşanan kuraklığın daha büyüğü 2024 yılında meydana gelebilir. El Nino etkisiyle beklenen kar yağışları gelmezken, sıcaklıklarda mevsim normallerinin çok üzerinde yer alıyor.

Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan hava olayları, kar yağışlarını engelliyor. Kar yağışlarının neredeyse hiç olmamasıyla beraber, özellikle İç Anadolu bölgesinde yeraltı suları beslenmeyerek, su krizini yeniden gündeme taşıyabilir. Bu krizi en aza indirgemek için en azından yaz mevsimine kadar barajların yüzde 100 doluluk oranına ulaşması umut ediliyor.

Editör: Saliha Kara