Günümüzde pek çok nörolojik sağlık sorunu insanların öğrenmede güçlük çekmesine neden olabilmektedir. Bunlardan biri de latincede kelime anlamı kötü sayma olan diskalkulidir. Bu öğrenme güçlüğü bireyin matematik işlevlerini yeterince geliştirememesine neden olan bir nörolojik sağlık sorunudur. Öğrenme güçlüklerinin bu türünde birey okuma ve yazma yeteneklerini olması gerektiği şekilde geliştirebilmiştir ancak matematik yetisini geliştirememiştir.

         Uzmanlar bu durumun ortaya çıkışında aile öyküsünün önemli bir faktör olduğunu belirtseler de herhangi bir genin bu duruma neden olduğu tespit edilmemiştir. Diskalkuli hastaları herhangi bir matematik işlemini öğrenememekte ve yapamamaktadır. Fakat iyi bir rehabilitasyon işleminden sonra günlük yaşamda kendine yetecek kadar matematiği öğrenmesi mümkün hale gelebilmektedir.

İlkokul yıllarında matematik problemlerinde çok zorluk çeken öğrencilerin birçoğunun bu öğrenme güçlüğüne sahip olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu nörolojik sağlık sorunu dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik gibi kişilerde daha fazla meydana gelmektedir. Bu kişilerin zeka seviyesinde herhangi bir gerilik yoktur. Fakat bu kişiler matematik işlemlerini yerine getirememektedir. Matematiğin resimleştirilerek aktarılmaya çalışılması bu kişilerin temel düzey matematik işlemlerini yapabilmesine yardımcı olmaktadır.

Diskalkuli olarak adlandırılan nörolojik öğrenme bozukluğu yalnızca kişinin kariyerini etkilemez aynı zamanda yaşam kalitesini de oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu hastalar spor müsabakalarında skor sayamadığı için uzak durmakta ve arkadaşlık ilişkileri kuramamaktadır. Fakat çeşitli oyunlar ve rehabilitasyon uygulamaları ile bu sorun büyük oranda çözülebilmektedir.

Diskalkuliye sahip olan çocuklar matematik öğrenemedikleri için ders saatlerinde aşırı kaygı bozukluğu yaşamaktadırlar. Bundan dolayı ders veren öğretmenlerin bu öğrenme bozukluğu hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları ve bu öğrencilere nasıl yaklaşmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.

Diskalkuli Belirtileri Nelerdir ?

Bu öğrenme bozukluğu türü özellikle ilkokul yıllarında matematik öğrenme yetisinin olmaması ile göze çarpmaktadır. Hastalar girdikleri sınavlarda sürekli başarısız olurlar. Öyle ki bu hastalar en temel matematik problemlerini bile yapamamaktadır. Mesela herhangi bir oyun esnasında zar üstündeki noktaların hangi sayıya denk geldiğini bilemezler. Bunun yanı sıra diskalkuli hastalarında şu belirti ve bulgular ortaya çıkabilir;

  • Uzunluk birimlerini ifade edemezler
  • Dört işlem problemlerini çözemezler
  • Matematik derslerine karşı ilgi göstermezler ve her zaman başarısız olurlar
  • Pay ve kesir gibi terimleri günlük hayatta kullanamazlar
  • Parasal işlemleri yerine getiremezler
  • Saat yorumlayamazlar
  • Tablo ve grafik okuyamazlar
  • Sayıları büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe doğru sıralayamazlar
  • Telefon numaralarını ezberleyemezler
  • Zihinden dört işlem yapamazlar

Diskalkulinin Nedenleri Nelerdir ?

Diskalkuli öğrenme güçlüğü hakkında birçok detay bilinse de nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak www.uzmandoktor.net uzmanları, öğrencilerin zihinsel gelişimlerini ve hareketlerini yorumlayarak bu sağlık sorununun nasıl ortaya çıktığını farklı varsayımlara dayanarak yorumlamaktadır. İşte diskalkuliye neden olan faktörler;

  • Genetik yatkınlık diskalkuli için büyük bir risk oluşturmaktadır. Özellikle anne veya babasında bu problemin olduğu çocuklarda diskalkuli büyük oranda meydana gelmektedir. Fakat bu öğrenme güçlüğünü hangi genin baskıladığı tam olarak bilinmemektedir.
  • Öğrenme ve öğrendiklerimizi uygulamaya dökme beyin tarafından kontrol edilmektedir. Bu öğrenme güçlüğüne sahip olan kişilerin beyin dokuları incelendiğinde birtakım bağlantıların normal sağlıklı bireylerden farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum kalıtsal olabildiği gibi çevresel etmenlere bağlı olarak da görülebilmektedir.
  • Eğer kişide küçük yaşlarda inme gibi beyin dokusunu tahrip eden komplikasyonlar meydana gelirse diskalkuli sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Diskalkuli Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?

Diskalkuli öğrenme güçlüğü ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir durum değildir. Ancak ortaya çıkardığı öğrenme güçlüğü gibi tablolar nedeniyle bireylerin yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bundan dolayı diskalkuli ilk tespit edildiği günden itibaren kişinin üstüne düşülmeli ve çeşitli uygulamalar ile bu öğrenme yetersizliğinin önüne geçilmelidir. Bu noktada başta aileye ve matematik dersini veren öğretmene büyük görevler düşmektedir. Diskalkuli tedavi edilmezse kişi yaşamın birçok döneminde çeşitli olaylardan uzak kalabilir ve yaşam kalitesi bozulabilir.

Diskalkuli tanısı konulan çocukların mutlaka ailesi, öğretmenleri ve tedaviyi verecek uzmanlar tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Bir süre boyunca bu desteği alan çocuklar matematik gelişiminde ilk dönemlere oranla büyük oranda gelişim gösterecektir.

Diskalkuli öğrenme güçlüğünde birbirinden farklılık gösteren uygulamalar ile çocuğa matematik öğretmek mümkündür. Günümüzde hafıza oyunları, matematik oyunları, ek matematik dersleri ve özel çalışma programları ile bu hastalığın etkileri oldukça başarılı bir şekilde azaltılmaktadır.

Editör: Doğu Gazetesi