İlimizde uzun yıllardır hizmet vermekte olan Yenişehir hamamı ve bir de Demir kentin modern bir hamamı var. Diğer taraftan merkeze 11 km. mesafedeki Erzincan jeotermal kaplıcaları var. Lakin halkımıza hizmet eden bu sosyal tesislerin giriş ücretleri 30, 40 liradan başlamaktadır.

          Neden bu memlekette umuma hizmet veren duş kabinleri yok. Neden bir müteşebbis veya belediyemiz böyle kârlı bir sosyal tesis için yatırım yapmıyor. Şehrimizin böyle bir sosyal tesise şiddetle ihtiyacı vardır. Zira bu memlekette öğrenci var, asker var genç var, sıcak havalarda bunalanlar var ve hatta cuma günleri inançlı bütün insanların ihtiyacı var. Bu hususta Peygamber Efendimizin bir hadisi şerifi var. ‘’Güğümü 60 miskal dahi olsa Cuma günleri yıkanınız ve temiz elbiselerinizle Cuma namazına gidiniz’’ uyarısı yapılmıştır.

          Şöyle bir duş kabinlerini projesi düşünüyorum. Kadın ve erkekler için soyunma odaları, otomatik yarım saat su akma süreli duş kabinleri ve jetonlu giriş kapıları. Böylece her kesimin istifade edebileceği ve 5, 10 lira gibi cazip bir ücretle ilgi odağı olacaktır. Etrafımızdaki insanlar daha mutlu, daha temiz ve huzurlu olacaktır. Başka şehirlerde var, neden bizim şehrimizde de olmasın ki! Şehrimizin zaruri ihtiyacı olan böyle bir duş kabinlerinin yapılması belki de iş adamlarımızın üzerinde farzı kifaye niteliğindedir. Bir şehirde sadece dükkânımı kiraya vermek için yaptırayım düşüncesini aşmalıyız.

Ekşisu mevkisinde çok güzel mesire alanlarımız var ve kabinli jeotermal Erzincan kaplıcaları var. Bu şehrin insanları arasında bir istatistik yapınız, belki de, her 100 kişiden ancak 10 kişisi bu tesislerden istifade etmiştir, sebebini hiç araştırdınız mı? Neden başka şehirlerdeki bütün kaplıcalarında olduğu gibi bizimde erkekler ve kadınlar için umumi giriş tesisleri yok. Bir saatlik süre için 40 lira ödüyoruz, üstelik sıra bekliyoruz. Böylece cazibesi de yok oluyor. Keza bu bölgede, ağaçlandırma ve küçükte olsa bir konaklama tesisi ve kapsamlı bir piknik alanı da yok.

Kaplıcalarda ki umumi giriş yerleri ekonomik olduğu gibi daha uzun süre kaplıcada kalmanın keyfini yaşarsınız. Bizlerde en kısa sürede böyle bir sosyal tesise kavuşmalıyız. Daha evvel defaten dile getirdiğim Horhor ılıcasını da bir türlü gün yüzüne çıkarıp umumi yüzme havuzu haline getiremedik.

Uluslar arası yol güzergâhına yakın olan bu jeoltermal kaplıcanın, çeşitli nitelikteki şifalı suların gürül gürül aktığı ve ismiyle ilgi odağı olan Horhor ılıcanın yeterli şekilde reklam panoları da yoktur. Güzel bir reklam tanıtımıyla şehrimiz turizm açısından çok daha cazip bir hale gelecektir.