Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vize kısıtlamasının kalkması ile önemli bir sorun çözülecek” dedi.

Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa’nın kapılarını açacak olan Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması’nın Ankara’da imzalanmasının olumlu olduğunu belirten Palandöken, “Türkiye - AB KİK toplantılarında hep dile getirdiğimiz ve AB kanadından sorunların çözümü için destek istediğimiz bir konu nihayet çözülüyor. Bu çözümlerin atıldığı süreçte Eş Başkanlık görevini yürütüyor olmam da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Sloven Eş Başkan Stantic ile yaptığımız toplantılarımızda onların da düşüncesi hep bizlerle paraleldi, konunun çözümüne ellerinden gelen desteği verdiklerine inanıyoruz. Vize kısıtlamasının kalkması ile önemli bir sorun çözüme kavuşacak. Sorunun çözümü ile birlikte genç ve yeni nesil girişimcilerimizin önü daha da açılacak. Vize serbestisi Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden en önemli beklentileri arasında yer alıyordu. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti verilmesine ilişkin sürecin başlamasına yönelik imzaların atılmasını olumlu buluyoruz. Çünkü Vize kısıtlamasının çözümü ile önemli bir sorun ortadan kalkıyor” dedi.

“VİZE KUYRUKLARI KALKACAK”

TESK Genel Başkanı ve Türkiye AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Bendevi Palandöken, “Karşılıklı olarak adımlar atılmaz ise hiçbir sorunun çözülmesine imkân yoktur. Şimdi AB, Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize zorunluluğunu ortadan kaldıracak ve vizesiz seyahatin önünü açacak. Ülkemiz ise, Avrupa ülkelerinin kâbusu haline gelen yasadışı göçmenler konusunda bir adım atacak ve kendi toprakları üzerinden yasadışı yollarla AB’ye giren göçmenleri kabul edecek. İşte bu karşılıklı adımlar ve diyalog ile her sorunun üstesinden gelerek Türkiye ve AB birbirine yaklaşacak.1996'da Gümrük Birliği süreci ile başlayan ve halen devam eden vize sorununun çözümü önemli bir imzadır. Çünkü bugüne kadar Türk sanayicisi ile esnaf ve sanatkârların, işadamlarının ürettiği mallar Avrupa Ülkelerine serbest bir şekilde giderken, malı satan ve üreten vize alamadığı sürece gidemiyordu. Yapılan anlaşma ile artık vize kuyrukları kalkacak. Sürecin kısalması Türk sanayisinin önünü açacak ve ticaret hızla artacaktır. En önemlisi böylece Avrupa daha çok Türk vatandaşından ve girişimciden istifa edecek" diye konuştu.

Kaynak: iha