Teknolojinin ilerlemesi ile bağımlılığı arttıracak teknolojik aletlerin her geçen gün hızla yenilenerek çoğalması kaçınılmaz bir hale geldi. Ekrana bizi zincirleyen televizyon, tablet, cep telefonu gibi cihazlar  binlerce mecrayı evimize , evimizin her odasına, kucağımıza en sonda cebimize kadar soktu. Hal böyleyken bağımlı olmamak neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle çocuklar için büyük tehlike saçan ve ekran bağımlılığına sebep olan teknolojik cihazlar,  zararlı zararsız her içeriğin elenmeden göze sokulduğu platformlara ulaşmayı çok basit hale getirdi.

Psikolojik bir hastalık haline dönüşen ekran bağımlılığı sonucu  her türlü bilinçaltı saldırılarına açık hale gelmeyi, özellikle çocuklarda sağlıklı beyinsel gelişimi eksi yönde etkiliyor. Ekran imkanı sunan bu cihazların elbette birçok olumlu etkisi bulunmakta fakat bağımlılığa giden yol maalesef olumsuzlukları daha çok öne çıkarmaya devam etmekte.

A-101'de satışa sunulan Samsung Kurutmalı Çamaşır Makinesi alınır mı? Gerçek kullanıcı yorumları! A-101'de satışa sunulan Samsung Kurutmalı Çamaşır Makinesi alınır mı? Gerçek kullanıcı yorumları!

Uzmanlar, ekran bağımlılığının zararları hakkında; “Teknoloji hayatımızın bir parçası ancak doğru kullanılmadığında bir çok zararları ortaya çıkmaktadır. Çocuk ve ergenlerde ekran süresi uzadıkça dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu en çok öne çıkan rahatsızlıklardır” diyerek insanları konu hakkında bilinçlenmeye davet ediyor.
 

Peki ekran bağımlılığı konusunda almanız gereken önlemler neler?

  • Telefonların ve sosyal ağların bildirimlerini kapatmak.
  • Belli bir saatten sonra başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere bu aletleri kapalı konuma getirmek.
  • Aile ya da arkadaşlar ile geçirilen sosyal zamanları arttırmak ve bu zamanlarda televizyon gibi aletleri kapalı konuma getirmek.
  • Yatak odasında televizyon, bilgisayar gibi aletler bulundurmamak.
  • Cep telefonunu özellikle geceleri bulunulan odadan farklı bir yere götürmek.

Öte yandan bilindiği gibi, telefon, tablet ve bilgisayar gibi araçların yaydığı mavi ışığın uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Uykusuzluğun ya da kalitesiz uykunun başta depresyon olmak üzere genel sağlık üzerinde de negatif yönde etkileri olduğu da bilinmektedir. Bu doğrultuda her ne kadar alınabilecek bireysel önemler ile ekran kullanımı daha kontrollü bir hale getirilmeye çalışılsa da, önlenemeyen ve kontrol edilemeyen ekran bağımlılığı tedavi edilebilir bir durumdur ve profesyonel yardım almak gerekir.

Unutmayın ki bu konuda bilinçlenmek gelecek olan neslin daha sağlıklı ve bilinçli bir birey olarak yetişmesi konusunda büyük önem arz ediyor. Konuya gösterilecek küçücük bir  hassasiyet dahi geleceğe ışık tutacak.

Editör: Merve Kiraz