İlimize ve uluslararası yol güzergâhına yakınmesafedeki ekşi su dinlenme tesislerimiz var.Son yıllarda genişleyen alanıyla, kameriyeleriyle, barbeküleriyle havuz ve göletleriyle cazip hale gelmiştir. Yenilendikçecazibesi de artmaktadır. Çeşmelerinden maden suyunu içmenin ve kaplarınıza suyundan doldurmak için sıraya girmenin keyfi bir başkadır.Hafta sonları güzel bir piknik yapmanın keyfini veçocukların şen seslerini duyarsınız.

         Ekşi su tesislerinden içeriye girince belki de başka illere nasip olmayan nimetlere kavuşursunuz. Girişte sağ tarafta Erzincan Bögert maden suları sıra sıra çeşmelerinden akmakta, biraz ileride gazinosu küçük bir şelalesi ve içinde kayıkları ve fıskiyeleri olan büyük bir havuzu vardır.

         Ama asıl önemli kısım girişte ve sol tarafta bu güne kadar hep ihmal edilen büyük bir gölette sahip Horhor ılıcası vardır. Coşkulu akışıyla ve taban kumulları arasından fışkıran büyük bir nimettir ama hiçbir zaman hizmete açılmamıştır.  Horhor ılıcası çocukluğumuzdan beri vaz geçilmez sevdamızdır.

Belki de Türkiye de böyle özellikte bir kaynak ılıcası yoktur. İçeriğinde yoğun şekilde sodyum, kükürt, magnezyum, kalsiyum iyonları yüklüdür. Üzerindeki kükürt köpükleri cilt ve sedef hastalıklarına iyi gelmektedir. Diğer taraftan seanslar halinde girilmesi halinde cilt hastalıkları, lif zedelenmeleri, hemoroitte şifa olduğu ayrıcasaçlara ve cilt güzelliğineiyi geldiği teyit edilmiştir.

Bir proje:Gölet alanı genişletilerek etrafı yüksek duvarlarla çevrilerek, bay ve bayanların gireceği şekilde ortadan bölünmeli. Tavan kısmı güneşe 45 derece açıyla camla kaplanmalı, böylece güneş ışınları daha fazla tutulacaktır. Tabanı alttan kaynamaları engellememek için yine kumlu kalmalı ve göletin etrafı soyunma odaları mermerle kaplanmalı. Keza bir görevli nezaretinde jetonla giriş döneri yapılmalı.  Dolayısıyla insanlarımız doyasıya yüzmenin eğlenmenin keyfini yaşayacaklar, belediyemize de yeni bir gelir kaynağı olacaktır. Ayrıca mesire alanıyla kaplıca arasında eğlenceli bir taşıma sistemi yapılabilir.

Hali hazırda bu ılıca yıkıntı halinde ve açıkta olduğundan bay ve bayanlar yüzmekten çekinirken bu nimet ayaklarımızın önünden yıllardır akıp gitmekte.

         Başka illerde fazla özelliği olmayan öyle ılıcalar gördüm ki, yüzme havuzları etrafı mermerlerle döşeli, etrafında çay ocakları, lokantaları ve pansiyonlar.Bu ılıcanında yanında bir pansiyonu olması halinde ve reklamların ışığı altında güzel bir tatil yeri vereklamlarla ülke çapında ün kazanacaktır.

         Hizmet veren bir kaplıca tesisimiz var, cazibesini yitirmiş önünden otobüs dahi geçmiyor. Çünkü bay ve bayana hitap eden umumi yüzme havuzu dahi yok.

Yetkililerin proje, gayret ve küçük çaptaki yatırımlarıyla güzel ve coşkulu bir açılış törenlerinin müjdesini bekliyoruz.