Son ÖTV artışları ile birlikte benzinin litresi ortalama 38 TL'den, dizel fiyatları ise ortalama 40 TL'den satılıyor. Bu yüksek fiyatlar, benzin ve dizel araç sahiplerinin cebini oldukça zorluyor. Ancak elektrikli araçlar, özellikle sürekli artan sübvansiyonlar sayesinde, yakıt maliyeti açısından oldukça cazip hale geliyor.

Elektrikli araçların yolculuk maliyetleri, fosil yakıtlı araçlardan daha düşük olduğundan, tercih edilebilir bir alternatif halini almıştır. Elektrikli araçlar, çevre dostu olmaları ve karbon emisyonlarını önlemeleri nedeniyle de tercih edilmektedir. Ayrıca vergi indirimleri, pil kapasitesi, şarj etme imkânının artması ve süresinin azalması gibi faktörler, gelecekte elektrikli araçların daha da yaygınlaşacağını göstermektedir.

Elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlara göre hem ilk satın alma hem de yolculuk maliyetlerinde avantajlı olmaları, tercih edilmelerinde önemli bir etken. Ayrıca, bakım maliyetlerinin de düşük olması, elektrikli araçları cazip hale getirebiliyor.

Benzinli araçlar 100 km’de ortalama 7 litre, dizel araçlar 6 litre ve elektrikli araçlar 18 kWh tüketmektedir. Benzin litre fiyatı 38 TL, dizel litre fiyatı 40 TL’dir. Buna karşın elektrikli araçların evde şarj edilmesi durumunda 100 km’de tüketimi 43 TL, benzinli araçlardan neredeyse 6 kat, dizel araçlardan 4,5 kat daha ucuzdur.

20 Temmuz TV yayın akışı 20 Temmuz TV yayın akışı

Elektrikli arabanın iş yerinde şarj edilmesi ortalama 67 TL’ye mal olmaktadır. Bu fiyatlar, benzinli araçların ortalama tüketiminden yaklaşık 4 kat daha ucuz, dizel araçlardan 3 kat daha ucuzdur. Şehir içinde veya mola yerlerinde bulunan AC şarj istasyonlarında elektrikli aracın şarj edildiği bir senaryoda maliyeti 109 TL, DC şarj istasyonlarında şarj edilmesi 133 TL’ye mal olacaktır.

MTV'de BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLAR DAHA AVANTAJLI

Vergi konusuna gelince benzinli ve dizel araçlar daha avantajlı hale geliyor. TESLA markasını göz önüne aldığımızda 2024 yılında vergi olarak 40 Bin TL'yi gözden çıkarmak gerekirken, benzinli ve dizel araçlarda bu oran  motor silindir hacmi göz önüne alındığında ortalama 11 bin TL civarında olduğu görülüyor. Buna göre benzinli ve dizel araçlarda vergi, elektirkli araçlara göre 3 kat daha ucuz olduğu görülüyor. 

Editör: Adem Küçükkaya