Erzincan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Erzincan'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programda, Kur'an-ı Kerim okunup, dualar edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halka seslenişinin dev ekranda vatandaşlara izletildiği programda, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen sancak koşusuna katılan sporcular, Türk bayrağını Vali Mehmet Makas'a teslim etti.

Vali Makas, Batı'nın her zaman Orta Doğu'da ve Anadolu coğrafyasında yer alan veya gelişmekte olan ülkelerde, devleti yönetmeye çalıştığına işaret etti.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu işe "dur" dediğini kaydeden Makas, " 'One minute' ve 'dünya beşten büyüktür' dedi. Bütün aslında sır 15 Temmuz'a niye gittik, 15 Temmuz'u niye yaptılar? Problemin çözümü bu iki cümlede yatıyor. Niye, 'artık sizin atadığınız ve devşirdiğiniz insanlar değil, bu memleketi öz evlatlarla yöneteceğiz' dediği için." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Gazisi, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala da duygulu anlar yaşadığı konuşmasında, darbe girişimi gecesi şehit edilenlerin ve 2 bin 196 gazinin her birinin millete ilham verecek anıları bulunduğunu ve kendisinin de bu anılarda yer aldığını belirtti.

Darbe girişiminin ilk bakıldığında millet ve devlete karşı yapılmış bir hareket gözükebildiğine dikkati çeken Ala, "Ancak dikkatlice irdelendiğinde anlaşılacaktır ki ümidini Türkiye'ye bağlamış, gözü ve gönlü Türkiye ile beraber olan dünyadaki tüm kardeşlerimiz ve dostlarımıza karşı yapılmış bir darbe girişimidir. Bu hain darbe girişimi bu yüce milleti bölmek, parçalamak, yıkmak isteyen iç ve dış mihraklara karşı aynı Çanakkale Savaşı, İstiklal Savaşı gibi büyük bir ders olarak Türk milletinin şanlı tarihinde yerini almıştır. O gece ben söyleyeceğimi söyledim. Bu millet için kalan 9 parmağımı ve canımı vermeye her zaman hazırım." diye konuştu.

Mehteran takımının gösterisi, şiir, müzik ve Ayasofya Camii Kebir ilahi dinletisi ile devam eden program, camilerde sela okunmasıyla sona erdi.

Programa, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ile şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Doğu Gazetesi