Çeşitli ziyaretler ardında Türk Kızılayı tarafından Erzincan’da yaptırılan modern maden suyu fabrikasında incelemelerde bulunan Akar, tesisi gezerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Akar, 50 Milyon Dolara mal olacak fabrikanın Rusya, Azerbaycan, İran, Pakistan, Kuzey Irak ve Suriye gibi ülkelere maden suyu ihracatı yapacağını belirten Akar, Nisan ayında üretimi başlayacak olan maden suyunun ilk etapta saatte 50 bin, yılda 200 milyon şişelik üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Akar açıklamasında: “Türkiye’nin en kaliteli, en lezzetli, hilesiz ve hurdasız maden suyunu üretmekten gurur duyduklarını ifade ederek, “Afyon’daki kapasitemizin darlığı nedeniyle yurt dışına da fazla açılamıyoruz, fazla da üretim yapamıyoruz ama burada o imkansızlıkların hepsi ortadan kalkacak. İnşallah demir yolları ve büyük TIR filoları ile ihracatlarımızı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Erzincan’da yapımı devam eden maden suyu fabrikası inşaatında incelemelerde bulundu. Teçhizat ve makineler ile ilgili yetkililerden bilgi alan Akar, dolum ve depolama alanlarını gezdi. İncelemenin ardından gazetecilere fabrika hakkında bilgi veren Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Buraya bir fabrika kurarak burayı değerlendirmek, Kızılay’a bir iktisadi işletme olarak katma değer kazandırmakla alakalı bir düşüncemiz olmuştu. Allah’a çok şükür gerek Erzincan halkının gerek Erzincan Kızılayı'nın gerek valiliğimizin gerekse, buradaki payını unutmamamız lazım, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım ve bölge milletvekillerimizin büyük destek ve yardımıyla burada üretime geçmeyi planlıyoruz. Arazimizi aldık, bu gördüğünüz bölgede Kızılay’ın kendi tapusu adı altında 360 dönüm arazisi var. Bu arazinin üzerinde de fabrikayı kurduk; Alman teknisyenlerinin gözetiminde makineler Türk teknisyenler tarafından monte ediliyor. Kullanıma hazır hale getiriliyor. Mart ayı sonuna doğru üretime başlamayı planlıyorduk ama bu sene kış şartlarının ağır geçmesi, çok soğuk hava şartlarının olması dolayısıyla inşaatımızda bazı zafiyetler yaşadık, bu zafiyetlerden dolayı üretimimizi nisan ayına kaydırmak zorunda kaldık” dedi.
Fabrikada saatte 50 bin şişe maden suyu üretileceğinin de altını çizen Akar, “ Saatte 50 bin cam şişe üretebiliyoruz, yılda 200 milyon şişe üretim yapmayı hedefliyoruz. Allah nasip ederse, üretimimiz istediğimiz gibi giderse, ihraç bağlantılarımız da olursa bunu 400 bin şişeye kadar yükseltme imkanımız var. Kızılay buradan arzu ettiğinin üzerinde teveccüh gördüğü taktirde de 360 dönüm arazimiz var ve namütenahi rezervimiz var. Ekşisu'yu bol bol dünyanın her tarafına ihraç edebiliriz. Buranın Kızılay’a olan yatırım maliyeti 50 milyon TL’dir. İşletme maliyetiyle birlikte düşünürsek 50 milyon dolarlık bir yatırımla karşı karşıyayız. Erzincanlılar ile beraber bunu da gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Üretilen maden suyunun nakliyatı için de görüşmelerin devam ettiğinin altını çizen Akar, “Kızılay Maden Suyu Türkiye’nin her tarafına dağıtılacak, hatta Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman ile görüştük, buradan demir yolu ile Türkiye’nin dört bir tarafına, en uzak noktalarına kadar nakliye yapılması ile ilgili görüşmelerde bulunuyoruz. Bizim kuzey komşumuz olan Rusya, Azerbaycan, İran, Pakistan, Kuzey Irak ve Suriye gibi ülkelere buradan ihracat gerçekleştireceğiz. Ekşisuyumuzun tadı bahsettiğim komşularımızın damak tadına benziyor. Son derece tutulacağından ve satılacağından yüzde yüz eminiz. Afyon’daki kapasitemizin darlığı nedeniyle yurt dışına da fazla açılamıyoruz, fazla da üretim yapamıyoruz, ama burada o imkansızlıkların hepsi ortadan kalkacak. İnşallah demir yollarını kullanarak, büyük TIR filoları ile ihracatlarımızı gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 
Editör: Doğu Gazetesi