Erzincan Üniversitesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen söyleşiye Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ayhan Uçar, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı. Söyleşide ilk olarak söz alan Şef Aşçı Ceyda Baza kendi kariyerini anlatarak, bu noktaya nasıl geldiğini öğrencilerle paylaştı. Salonda bulunan aşçı adaylarına azim ve kararlılık vurgusu yapan Baza, “Saygı ve kararlılık içerisinde işinizi yapın. Bu sizin kendinize yapacağınız en büyük iyiliktir. Ben burada oturup sizlere bunu anlatabiliyorsam işimi saygı çerçevesinde yaptığım içindir” dedi.
Bir aşçı için en önemli şeyin işini sevmek olduğunu aktaran Baza şu ifadeleri kullandı: “Bana işimde hiçbir zaman ‘Ceyda bu yemeği yaparken bunu içine atıyoruz’ demedi. Onlar orada yemek yaparken ben göz ucu ile onları takip ettim. Ben işe başladığımda bana 30 kasa domates soydurdular. Hiçbir zaman sesimi çıkarmadım, gocunmadım da. Daha sonra ben de yavaş yavaş bir şeyler yapmaya başladım, şeflerim bunu fark etti ve 6 aylık stajımın 3. ayında ben çalıştığım yere kadrolu eleman oldum. Hani benim yaptığımı yapmayabilirsiniz; ama gerçekten bu mesleği seviyorsanız otomatik olarak bu işi yapıyorsunuz, farkında olmuyorsunuz. O yüzden şu üniformaların içinde mutlu olmaya çalışın, inanın ki o zaman başaracaksınız” dedi.
            Şef Aşçı Emre İnanır ise yaptığı konuşmasında aşçı yetiştirme de yapılan yanlışlıklara vurgu yaptı. “Stajyer öğrencilere dördüncü beşinci sınıf insan muamelesi yapılıyor” diyen İnanır, aşçı adaylarına alakasız işler yaptırıldığını söyledi. İnanır “Tüm oteller böyle demiyorum, bazıları böyle. Benim staj için önerim restoranlar” tavsiyesinde bulundu. Şef aşçıların bulunduğu konum olarak girdiği ortamlarda söz sahibi insanlar olduğunu dile getiren insanlar olduğunu ifade eden İnanır, “Bu ortamın hangi ortam olduğu pek önemli değil. Devlet erkanı da olsa, elit bir mekan da olsa şef aşçı orada sazı eline alan insandır. Böyle şef aşçı da bir karizma bir sevecenlik oluşuyor. Sonra iyi paralar alıyorsunuz. Ama kimse kimseye bu kadar parayı boşuna vermez. İstanbul’da bir şef aşçı 10 bin lira maaş alıyor; ama bu maaşı alana kadar aşçı neler çekiyor. Zaten o maaşı alıyorsa zaten çekmeye de devam ediyordur. Siz aşçı adayları kesinlikle doğru yoldasınız ve kesinlikle yolunuzdan vazgeçmeyin” ifadelerini kullandı.
     Şef Aşçı Emre İnanır ve Şef Aşçı Ceyda Baza öğrencilerden gelen soruları da cevaplayarak meslekte kariyer yapmanın püf noktaları hakkında kısa bilgiler verdiler.
     Söyleşinin ardından katılımlarından dolayı Şef Aşçı Emre İnanır ve Şef Aşçı Ceyda Baza’ya özel işlemeli bakır tabak ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
Editör: Doğu Gazetesi