Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan, İliç ilçesine giderek işçilerin eylemine ortak olup sorunları dinledi. CHP İl Başkanı Ayhan Doğan, konuyla ilgili bir değerlendirme yaparak “Erzincan’ın İliç ilçemizde bulunan Anagold altın madeninde, Çiftay taşeron firmasında 4 gündür yaklaşık 600 işçi grevdeler.

İki gün önce sendika başkanı beni aradı,  çok mağdur durumda olduklarını ifade etmesinin ardından biz de İliç’e giderek altın madendeki işçilere hem destek hem de durumlarını öğrenme bakımından ziyaret ettik.  Öncelikle şunu söyleyeyim Anagold yetkililerinin yaptığı davranışlar doğru değil.  Ben bir siyasi Parti’nin İl başkanıyım,  önce bizi işçiler ile görüştürmediler, ama ben ısrar edince,  işçilerin buraya kadar yürüyeceğini söyleyince görüşme sağlandı.

Üzüldüğüm konu şu, 600 işçi orada sendika başkanın beyanına göre 3 gündür yemek vermiyorlar, sularını kesmişler, çok zor durumdalar dışarıdan gıda maddeleri getirerek yemeklerini temin etmeye çalışıyorlar. Bu çok yanlış bir davranış. yani orada eğer mevcut  işçiler haklarını talep ediyorlarsa, demokratik yollardan talep ediyorsa, bir de bunları iyi niyetle talep ettiklerini ben gördüm. Şirket yetkililerine düşecek çağırıp uzlaşmacı bir yönde bunu halledebilirlerdi. Ama sanki böyle hapishanede işçileri bile tecrit edilmişçesine,  dışarıdan hiç kimse içeri giremeyip, içeriden de  dışarıya çıkamıyor 21’nci yüzyıl şartlarında  ben üzüldüm. Buradan şunu söylemek istiyorum Çiftay ve Analog yetkilerine şunu söylüyorum Cumhuriyet Halk Partisi İl örgütü olarak şunu da istiyorum orada çalışanlar bizim vatandaşlarımız bunlar ne bir illegal örgütün ne de siyasi bir partinin temsilcileri değil,  doğal olarak maaşların düşürüldüğünden dolayı ekonomik anlamda taleplerini yerine getiriyorlar. Talepleri de çok basit kendi iddiaları olarak söylüyorum,  sendika başkanlarının bana söylediğini söylüyorum 5000 ve üzerinde alınan maaşların 3950 TL’ye  düşürmüş bazı sosyal haklarında kısıtlanması noktasında serzenişte bulundular.

Bir altın madeninde biliyorsunuz Sülfür ve  siyanürler çalışıyorlar.  Bu ve Sülfür ve siyanür ne kadar kanserojen madde olduğunu hepimiz biliyoruz.  Bu şartlarda çalışan insanların daha da şartlarının iyileştirilmesi noktasında kendilerine fırsat verilmesi lazım,  hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda, yaşam kalitelerini daha dağıtılması yönünde taraf olmaları gerekirken, tam aksine davranış gösteriyorlar. Mesela biz gittikten sonra da çağırmışlar CHP niye buraya geldi,  niye getirdiniz. Cumhuriyet Halk Partisi illegal bir parti değil.  Biz gittiğimiz zaman orada ki arkadaşlara yardımcı olup firma yetkilileri de görüşmek istedik.  Çiftay firma yetkilileri bizimle de görüşmediler onu da belirteyim. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz işçilerin yanındayız sonuna kadar da savunacağız, demokratik yollarla içerisinde var olan haklarım almaları için de mücadele edeceğiz Eğer kısa süre içerisinde bir çözüm olması da buradan belirtiyorum, Genel merkeze durumu ilettim oradan bir heyet isteyeceğiz, Mevcut havuzların hepsinin açık olduğunu şuradan da söyleyeyim tamamen zehir saçtığını ve bir sürü hayvanın öldüğünü de söyleyeyim. Biz Altın madeninin çalıştırmasına karşı değil,  biz altın madeni çalıştırılacak ama insanlara zarar vermemesi bölgedeki insanlara zarar vermesi noktasında çalıştırılması istiyoruz.  Orada çalışan insanların da hiçbir zarar gelmeden şirkette önlemlerini alsın çalışmaya devam etsin bundan yanayız. Umarım kısa süre içerisinde mevcut işçilerin problemlerinden kısa sürede çözerler, bu noktada işçilerin hak ettiğini verirler. Biz buradan basın yoluyla kamuoyuna bunu da duyuruyoruz. Biz bu olayları takip etmeye devam edeceğiz.  Yaşam haklarını yaşam kalitelerinin artırılması için mücadele eden işçileri de yanındayız buradan şirket yetkililerine bu işi en kısa sürede çözmezlerse Erzincan'da ve Türkiye'de kamuoyu yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi