Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık olarak Düzenlediği programları devam ediyor. Erzincan Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile ortaklaşa olarak düzenlenen programda bu hafta Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ali Kandemir’i konuk oldu.

 Prof. Dr. Ali Kandemir programda yaptığı konuşmada bitkilerin ve ağaçların  yaşadıkları esrarengiz durumları anlattı.  “Bitkilerin Gizemli Dünyası” başlığını taşıyan konuşmasında bitkilerin hareketsiz olduğu için canlı olarak kabul görmediğini, küçük bir canlının hareketi sebebiyle o hareket insanların hemen dikkatini çektiğini, bitkilerin hareketlerinin çok yavaş olması sebebiyle canlı gibi görünmediğini anlattı. Oysa bitkilerdeki hareketin yavaş fakat sürekli bir büyüme hareketi içerisinde olduğunu söyledi.

 Prof. Ali Kandemir “Hareket eden canlılarla bitkiler arasındaki tek farkın yerlerinde sabit durmalarıdır. Diğer özelliklerinin tamamı  diğer canlılara hemen hemen aynıdır. Bitkiler de görebilirler. Ancak onların görüşü diğer canlıların görüşünden farklıdır. Bitkiler de hissedebilirler. Dokunma duyguları çok gelişmiştir. Bazı bitkilere dokunulduğunda tepki verebilirler. Böcek yiyen bitkiler bir taş ile böceği ayırabilecek bir kapasiteye sahiptir.  Pek çok bitki kendi çevresini korur ve başka çeşit bitkilerin çevrelerinde üremesine izin vermezler. Bitkiler birbirleri ile  anlaşabilmektedirler. Buldukları besinleri paylaşabilmektedirler. Bu anlaşma genel olarak kökleri vasıtasıyla oluşmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Prof. Ali Kandemir konuşmasının bir bölümünde ise “Bazı çiçeklere arılar konar. Arıların konmasını hisseden bitkiler nektar salgılar ve salgılanan nektarın başka çiçeklere ulaştırılmasını sağlarlar.” Dedi.

  Kandemir konuşmasının son bölümünde ise çoğunluğu bilim adamı ve akademisyen olan konukların sorularını cevaplandırdı. Konuklar programın insanları düşünmeye sevk ettiğini, tefekkür etmenin kapılarını araladığını belirttiler.

Diyanet Gençlik Merkezindeki  programın sonunda  Fen Edebiyet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Köksal, Prof. Dr. Ali Kandemir’e yazarlar Birliğinin teşekkür Belgesini Takdim etti.

 Programın bitiminde konuşan Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir gelecek hafta yakın zamanda hayatını Kaybeden “Rafet Kavukcu’nun Hayatı, Sanatı ve Kişiliğinin anlatılacağı  bir program düzenleyeceklerini söyledi.

Editör: Doğu Gazetesi