Erzincan genelinde değerlendirmeler yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçeler bazında yapılabilecek yatırımlar ve üretilebilecek ürünleri ön plana çıkarmanın çalışmalarını yapıyor. Son olarak Çayırlı ilçesinde tarımın geleceği için çalışmalar yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bölgede patates ve fasülye yetiştiriciliğinin en karlı yatırımlar olduğunu belirledi.
Daha önce İlçemiz Kaymakamlığı ile Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortak yapılan çalışmalarda kuru fasülye yetiştiriciliği konusunda çalışmalar yapılmış ve Çayırlı’ya Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında kuru fasülye eleme boylama ve paketleme tesisi İlçemize kazandırılmış olup şimdi de bölgede patates üreticiliğinde maksimum verim ve kaliteyi sağlama noktasında çalışmalar yapılmaktadır.
         Yapılan araştırmaların ardından bölgenin patates yetiştiriciliği için çok uygun olduğunu saptayan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, son 5 yıllık süreçte İl Özel İdaresi kaynaklı olarak bölgede patates yetiştiriciliğini geliştirmek üzere projeleri hayata geçirerek, çiftçilere tohum desteği sağladı.
         Ancak yemeklik patates yetiştiriciliği sektöründe yaşanan pazarlama sorunlarını göz önüne alan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, bu sorunun önüne geçmek için ilçede cipslik patates denemelerine başladı.
         Bu çalışmalar kapsamında Çayırlı Kaymakamlık Toplantı salonunda Konuyla ilgili bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya İlçemiz Kaymakamı Önder Coşğun, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, İlçe Tarım personeli, firma sorumlusu Ar-Ge Teknik Müdürü Ziraat Mühendisi Hakan Sarı ve ilçe patates yetiştiricileri olarak çiftçiler katılmışlardır. Toplantıda ilçe de patatesin geleceği masaya yatırılmış yapılan konuşma ve açıklamalarda yapılacak çalışmaların sonucunda Çayırlı bölgesinin kaderinin değişeceğine vurgu yapılmıştır.
Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ “Bundan 2 ay kadar önce Lays,  Cheetos,  Doritos,  Yedigün gibi  ünlü markaları bünyesinde bulunduran dünyanın en büyük ikinci  gıda kuruluşu olan Pepsico firması üst yöneticilerini Erzincan’ a davet ettik. Başta firma sahibi olmak üzere yetkililerden oluşan bir ekiple birlikte Çayırlı ilçesinde incelemelerde bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde Çayırlı bölgesinin cipslik patates üretimi için biçilmiş kaftan olduğu kararına vardık. Firma adına konuşma yapan Ar-Ge Teknik Müdürü Ziraat Mühendisi Hakan Sarı, öncelikli olarak kendi firmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin birçok ilinde cipslik patates yetiştirdiklerini ve Erzincan ilini bu çalışma alanlarına dahil etmek istediklerini dile getirdi. İlk etapta bu işi yoğun olarak yapan üreticilerin baz alınacağı yaklaşık 200-250 dekar alanda bunu planladıklarını bu sayının zamanla arttırılacağını söyledi. Patatesin tohumundan tarlada hasat edilip marketlerde raflara çıkmasına kadar olan aşamalardan bahseden Sarı, iki haftalık bir süre içerisinde tekrardan Çayırlı ilçesine gelerek arazi değerlendirmesi yapacaklarını, belirlemiş oldukları kriterlere uyan arazilerde cipslik patatesi üretmeye başlayacaklarını belirtmişti. Dışa bağımlı olmadan tamamen Türkiye’de üretim yaptıklarını ve bu sayede hedeflenen kalite de ve miktarda üretim sağladıklarına değinen Sarı, yapılan sözleşmelerle üreticilerini de güvence altına aldıklarını, ve tohumu, gübreyi, zirai ilaçları ve işlemin sonunda patates sevkiyatını firma olarak kendilerinin karşıladığının altını çizerek, bu sayede üretici üzerinden de depolama sorununu kaldırmış olacaklarını söyledi. Sonuç olarak yaptığımız görüşmeler neticesinde Çayırlı ilçemizde deneme ekimlerini gerçekleştirdik. İnşallah başarılı sonuç almamız durumunda ilçenin adeta kaderi değişecek. Önümüzdeki yıllarda da bu alandaki çalışmalar genişletilerek devam edecek. Böylelikle Çayırlı bölgesinde çiftçilerimiz sözleşmeli üretime geçerek başta pazarlama olmak üzere tüm riskleri ortadan kalkmış olacak. Sürecin başarıya ulaşması için teknik ekiplerimiz ve ilçe müdürlüğümüz gereken önlemleri alacaklar. Bölgede çiftçilere fasülye ve tahıl dışında karlı bir sektör kazandırmış olacağız.”
Çayırlı patates üreticilerinden Çetin Bahadır ise,  PEPSİCO firması ile sözleşmeli patates  üretimi yaptığını, tohumluk patateslerin ve kullanılan gübrelerin tamamen doğal olduğunu söyledi.  Yapılan deneme çalışmalarının Çayırlı halkına örnek olacağını ve bu sayede patates üretimini artacağını söyledi.
Editör: Doğu Gazetesi