16 Nisan tarihinde yapılacak Referandum öncesi seçim çalışmalarını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Erzincan’da CHP’li seçmenler ile buluştular. CHP’li siyasiler seçmenlerine 16Nisan’ın önemini anlatarak neden ‘hayır’ oyu kullanacaklarını anlattılar.

            CHP Erzincan İl Başkanlığı tarafından organize edilen programda CHP Genel Başkan Yardımcıları Böke ve Ağbaba, Milletvekili Cihaner seçmenleri ile bir araya geldi. 16 Nisan’da yapılacak olan seçim öncesi seçmenlere gelinen süreçle ilgili bilgi veren siyasiler, neden ‘hayır’ oyu kullanacaklarını anlattılar.   CHP İl Başkanı Ayhan doğan, Merkez İlçe Başkanı Mesut Sağır ve partililerin katıldığı programda, İl Başkanı Doğan selamlama konuşması yaparak, Erzincan’da seçim öncesi yaptıkları çalışmalara kısaca değindi.

Referandumda ‘Evet’ çıkması durumunda hiçbir değişikliğin olmayacağını savunan CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi İlhan Cihaner; “Türkiye’nin temel sorunlarıyla getirilmek istenilen değişiklikler arasında neden sonuç ilişkisi yok. Sen ne yapacaksın da işsizliği azaltacaksın. Ya da Türkiye’nin bir numaralı sorunu olarak görünen birçok yurttaş tarafından güvenlik sorunu, terör sorunu sen ne yapacaksın da İŞİD terörünü engelleyeceksin. Ya da bir takım patlayan bombaların önüne geçeceksin. Eğer buna dair bir yetki ihtiyacın varsa zaten parlamento açık çek vermiş. Sen burada ki hangi değişiklikle bu güvenlik sorununu engelleyeceksin. Ya da işsizlik ne yapacaksın da işsizlik azalacak. Bunun hiçbir cevabı yok. Dolayısıyla bu sorular çok önemli sorular. Cumhurbaşkanı da yargılanabilir diyorlar. Cumhurbaşkanının yargılanabilir olması cezai sorumluluk olarak yargılanabilir olması bir Anayasa değişikliğine ‘Evet’ vermek için gerekçe olarak öne sürülüyorsa bu utanç verici bir şey ülke adına. Cumhurbaşkanlığına biz kriminal insanlarımı seçiyoruz.” dedi.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba partililere hitaben yaptığı konuşmasında şunlara yer verdi; “Bu dönemde hepiniz biliyorsunuz. Referandumun ne içerdiğini anlatmaya çalışıyoruz. Referandum da neden ‘hayır’ diyeceğimizi anlatmaya çalışıyoruz. Biz diğer tartışmaların dışındayız. Evet’i savunanlar ile ‘hayır’ı savunanlar arasından bir tek ortak nokta var. İki taraf da ‘evet’i anlatanlarda ‘hayır’ı anlatanlarda bu sistemin tek adamlık olduğunu söylüyor. Başbakanda hemşeriniz o da evet tek adamlıktır diyor. Cumhurbaşkanı da tek adamlıktır diyor. Meral Akşener’de tek adamlıktır diyor. Saadet Partisinin Genel Başkanı da tek adamlılıktır diyor. Bugün Demokrat Partinin eksi genel başkanı eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı bugün gazeteye ilan vermiş bu tek adamlıktır diyor. Niye tek adamlıktır? Bakın meclisin bütün yetkileri kırılıyor. Niye ‘hayır’ diyoruz ya. Meclisin bütün yetkileri kırılıyor. Bütün yetkileri artık alınıyor. Artık sizde bakan seçemeyeceksiniz. Milletvekili seçeceksiniz. Ama şimdiki gibi bakanları siz seçemeyeceksiniz. Bakanlar artık milletvekili olamayacak. Meclisin bir anlamı kalmayacak. Kanun yapma yetkisi meclisin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi aktarılabiliyor.” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke yaptığı konuşmada, “Bu güzel buluşma esasında 17 Nisan’da nasıl bir aydınlığa ulaşacağımızı çok güzel gösteriyor. Türkiye topraklarını karış karış dolaşıyoruz hepimiz. Biliyoruz ki sizde Erzincan’da bu toprağı karış karış gezip, ‘hayır’ları çoğaltmak için konuşuyorsunuz. Ve biliyorum ki sizde bizim gördüğümüzü sahada görüyorsunuz. Vicdanıyla baş başa kalan, sağduyuyla düşünen, meselenin bir iktidar meselesi olmadığını, meselenin bir memleket meselesini anlayan milyonlar gönülde bir ‘hayır’da birleşiyorlar zaten. Şimdi bu ‘hayır’dan korkanlar ve kendi anlatacakları gelecek bir Türkiye gelecek hikayesi kalmamış olanlar bizleri tehdit ederek kampanya yürütüyorlar. Tamda neye hayır dememiz gerektiğini bize gösteriyorlar. Biz ayrışmadan, ötekileşmeden, kutuplaştırmadan yıldık, yorulduk. Biz bu toprağın çocukları, binlerce yıllık bir tarihte birbirimizin farklılığından bir birliktelik yaratmışız. Biz binlerce yıllık Anadolu tarihinde bu farklılıklardan zenginlik çıkartmışız. Biz bir ortak geçmiş yaratmışız. Şimdi bizi ayrıştıran bize baktığında insanı değil, inancını, cinsiyetini, yaşını, etnik kimliğini gören bu siyasete bir dur deme imkanımız var./ Bu sandık Türkiye’ye bir nefes aldıracak. Bu sandık bir son değil, büyük bir başlangıç olacak. Bu sandık yeniden barıştığımız, yeniden birlik olduğumuz, yeniden birlikte yaşadığımız, farklılıklarımızı konuştuğumuz, nefret kökçesine dönüştürdüğümüz değil, farklılıklarımızı bildiğimiz ama bunlarla birlikte yaşamaktan onur duyduğumuz bir geleceği tarihimiz gibi ayağı kaldıracağız. Bunun için bir hayır gerekiyor.” dedi.     

 

Editör: Doğu Gazetesi