Konuyla ilgili olarak PTT binası önünde bir basın açıklaması düzenleyen Türk Eğitim Sen Erzincan Şube Başkanı Kemal Kütük açıklamasında: “Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanının onayına sunulmuştur.
Bu yasanın kabulü halinde pek çok eğitim çalışanın kazanılmış hakları ellerinden alınacak, yine pek çok eğitim çalışanı keyfi uygulamalara maruz kalarak mağdur edilecektir.  
     Şöyle ki; Anılan yasa değişikliği ile Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı, şube müdürü ve bu kapsamdaki tüm yönetici ve kadrolarında görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 eğitim öğretim yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erecektir.
Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk eğitim öğretim yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erecektir. Mevcut düzenlemelere göre okul müdür yardımcıları yazılı sınav, okul müdürleri de yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre atanmaktadır. Tasarı maddesine göre okul müdür ve müdür yardımcıları bundan sonra sınav sonuçlarına göre değil ; okul müdürleri İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları da okul/kurum müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ile Vali tarafından 4 yıllığına görevlendirilecektir. Görev süresi sona eren okul müdür ve müdür yardımcılarının ya görevleri sona erdirilerek, bu kişiler öğretmenliğe dönecek ya da idarenin takdir yetkisine bağlı olarak görevlerine devam edeceklerdir.
Bu düzenleme kazanılmış hak ilkesine aykırı olduğu gibi yönetici atamada uzun zamandır sürdürülen hukuki mücadeleler sonucunda elde edilmiş kazanımları da bir çırpıda elden almak demektir.110 bin   yöneticinin bir anda öğretmenliğe döndürülmesinin makul bir gerekçesi olamaz. Böyle bir uygulama hayata geçerse torpilli atamaların olması bir yana her dört yılda bir okul ve kurumlarımızın hafızaları sıfırlanacak, tecrübe ve birikim sahibi eğitim kurumu yöneticilerimiz atıl duruma itileceklerdir.
Bu yasa ile, 6 yılını dolduran dershane öğretmenlerinin KPSS’siz mülakatla MEB kadrosuna alınmaları söz konusu olacaktır.
Yine bu yasa ile Lisans mezunu olan KPSS puanı ile öğretmen olarak ataması yapılanlar, en az bir yıl çalışmalarının ardından performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Öğretmenler asil memur olarak atanabilmek için kriterinin neye göre belirleneceği belli olmayan, tamamen subjektif yapılacak performans değerlendirmesinden başarılı olmaları kaydıyla asil memur olabilecektir. Ancak bu da öğretmenlerin stajyerliklerinin kalkması için yeterli olmayacaktır. Bu şartları taşıyan öğretmenler bir de yazılı veya sözlü sınava girecektir.
Yine bu yasa ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 17 nci maddesinde değişiklik yaparak Rehberlik ve Denetim Başkanlığının görevlerini değiştiren ve Bakanlık denetçiliğini kaldırarak sadece maarif müfettişliği şeklinde getirilen denetim sistemi son derece yanlıştır. MEB, bu düzenleme ile denetime tabi olmayan bir Merkez teşkilatı oluşturma hedefine açıkça yönelmiştir. Böyle bir düzenleme Bakanlık denetçilerinin kazanılmış haklarını ve statülerini ortadan kaldırırken, illerimizde görev yapan eğitim denetmenlerinin de beklentilerini karşılamaktan tamamen uzaktır.
Sayın Basın mensupları bu yasa ile ilgili olarak daha önce iki kez basın açıklaması birde iş bırakma eylemi yaptık. Ancak meclisten geçmesine engel olamadık. Cumhurbaşkanına onaya sunulan bu yasayı sayın cumhurbaşkanına onaylamamsı çin faks ve eposta kampanyası düzenleyerek sesimizi bir kez daha olsun duyurmak istedik. Dileriz sayın Cumhurbaşkanı olayın vehametini görür ve yasayı onaylamaz. Onaylandığı taktirde eylemlerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu. 
Editör: Doğu Gazetesi