Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Gökhan Aydemir konu ile ilgili verdiği bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi; “5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne göre yeni binalarda EKB Enerji Kimlik Belgesi almak zorunludur. Mevcut binalarda ise kanunun yayımından itibaren 10 yıl içerisinde EKB almak zorunludur. 2.05.2017 tarihi itibari ile aşağıdaki yapılar haricinde tüm binaların EKB alması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), Aşağıda belirtilen yapıların dışında tüm binalarda kullanılacaktır.

·         Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar,

·         Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,

·         Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,

·         Seralar, Atölyeler,

·         Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır,

·         Ağıl gibi binalar,

·         Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar

Mevcut Binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ibrazı gerekmektedir. Dış cephe mantolaması yaptırmayı düşünen veya yaptıran bina yönetimleri enerji tüketim sınıflarındaki iyileştirmeyi Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile görebilirler. Ayrıca yapılacak yasal düzenlemelerle enerji tüketimi düşük olan yapılardan daha az vergi alınması sağlanacaktır. Bu düzenleme sonrasında vergi avantajından yararlanmak isteyen mülk sahiplerinden de Enerji Kimlik Belgesi (EKB) talep edilecektir. Tüm bunlar düşünüldüğünde mevcut binalar için de vakit kaybeden Enerji Kimlik Belgesi (EKB) temin edilmelidir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu belgeyi düzenleyecek kurumun seçimidir. Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketi olmalıdır. Yeni binalarda ise EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanları Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyebilir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Vermeye Yetkili Kuruluşlar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ve ilgili raporlar geçersiz sayılır. Enerji kimlik belgenizi alırken, mevcut binalar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi yetki belgesini, yeni binalar için ise EKB Uzmanı belgesini sorgulamayı ihmal etmeyiniz.Kamuoyunun bilgisine arz olunur.”

Editör: Doğu Gazetesi