Erzincan Belediyesi Ekim Ayı Meclis ayı toplantısında gündem dışı söz alan CHP Grup Başkan vekilli Mehmet Demir, Erzincan Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından Askeri lojmanlar ve birkaç tane askeri tesis için yapılan imar plan değişikliği hakkında açıklamada bulundu.

CHP Grup Başkan vekilli Mehmet Demir  açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Sayın başkan değerli meclis üyeleri Ekim ayı meclis toplantımızın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Erzincan Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü tarafından Atatürk Mahallesi 74 ada 1 parsel, Cumhuriyet Mahallesi 53 ada 1 parsel, Gülabibey Mahallesi 134 ada 1 parsel, Yenimahalle Mahallesi 14 ada 6 parsel ve 15 ada 2 parsel mevcut planda “Askeri Alan” ve “Resmi Kurum Alanı” iken yapılan plan değişikliği ile “Konut-Ticaret Alanına” dönüştürülmüştür. Askeri alan ve resmi kurum alanlarının konut-ticaret alanına dönüştürülmesine bu alanların Toki’ye verilmesine itiraz ediyoruz.

Yapılan değişikliğe neden itiraz ediyoruz

Her alanın işyerleri ve konutlar şeklinde yerleşim alanlarına dönüştürülmesi yalnızca yeşil alanların ortadan kaldırılmasına, azaltılmasına yol açmaz, aynı zamanda kentsel  büyüme ve gelişmeyi, düzensiz ve çarpık bir biçimde hızlandırır, bu da sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ihlal eder. Her alanın işyeri ve konutlar şeklinde yerleşim alanlarına dönüştürülmesi aynı zamanda da çocukları oyun yerlerinden, büyükleri dinlenme, gezme ve eğlenme yerlerinden, yoksun bırakmış olur.

Kamusal bir alanın vatandaşların ortak kullanımına sunulacak bir yeşil alana dönüştürülmek yerine ticari ve konut alanına dönüştürülmesi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ihlal etmektedir.

Genel planlama esasları uyarınca kurum ve kuruluşlarla beraber plan değişikliklerinden etkilenecek kişilerin görüşlerinin alınması, kamuoyu yoklaması yapılması esastır. Fakat hiçbir şekilde plan değişikliğinden etkilenecek yurttaşların görüşleri alınmamıştır.

Erzincan 1. Derece deprem bölgesidir. Yeni yerleşim alanlarının oluşturulması, konut ve ticari alan sayısının fazlalaştırılması şehrimiz açısından riski arttırmaktadır.

1992 depreminden bugüne ilimizde 20bine yakın bina yapıldı. Yeni binalar ve yerleşim yerleri ile birlikte ilimizdeki risk durumu artmaktadır. Daha fazla bina değil daha fazla yeşil, park ve toplanma alanları istiyoruz.

Erzincan yaşayan Mahallesini kentini seven  duyarlı yurttaşlarımız  yapılan imar değişikliğini mahkemeye başvurarak itiraz ettiler. Bizde Erzincan Belediyesi CHP grubu olarak öncelikle kendilerine teşekkür ediyor. Bu onurlu mücadelelerinde yanların da bulunduğumuzu buradan belirtmek istiyorum.”

Editör: Doğu Gazetesi