Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor.  Önceki akşam Diyanet Gençlik Merkezinde düzenlenin programda konuşan İç Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Kürşat Yılmaz:  “Diyabet sinsi bir hastalıktır. Bu hastalığın tespit edildiği andan itibaren tedbir alınması gereklidir. Ne kadar erken tespit edilir ve tedbir alınırsa o kadar iyidir. Tespit edilip tedbir alınamazsa  insanları ölüme kadar götürür.” şeklinde konuştu.

                Programda konuşan Dr. Kürşat Yılmaz hastalığı oluşumunu ve beslenmeyle yakından ilişkisini anlattı.  “Eskiden hastalara beslenme ile ilgili programlar veriyorduk. Artık bu programları kullanmıyoruz. Her insan kendi programını kendisi yapmalıdır.  Spor yaparak diyabetin vücuttaki etkisini azaltmak mümkündür. Bir hasta yaşam dengesini kurulduktan sonra hastalık yokmuş gibi hayatını sürdürebilir.  Vücuda alınan şekerin harcanmaması şekerin vücutta birikmesine sebep olmaktadır.  Bu ise Vücudun bütün fonksiyonlarının etkilenmesi anlamını taşımaktadır.  Kalp hastalıklarından inmeye, sinir sisteminden vücut organların kesilmesine kadar pek çok olumsuzluğu tetiklemektedir. Yediğimiz gıdalara dikkat etmediğimiz takdirde bunlarla karşılaşmamız mukadderdir.  Beyaz un tüketmek yerine, kepekli undan yapılmış ekmek ve mamuller, tam buğday etmeği, yulaf ekmeği gibi ekmekler tüketmeliyiz.  Lif oranı yüksek yiyecekleri tercih etmeli ve meyveleri soymadan kabukları ile yemeliyiz.  Eğer şeker hastalığını yenmek istiyorsak mutlaka spor yapmalıyız. Asansöre binmek yerine merdivenleri yürüyerek çıkalım.  Gideceğimiz yer yürüme mesafesindeyse otomobile binmek yerine yürümeyi tercih edelim. Otomobile ihtiyaç duyuyorsak o zaman otomobili uzak bir yere park edip kendimize yürüme mesafesi oluşturmamız gereklidir. ” dedi.

                İç Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Kürşat Yılmaz konuşmasının son bölümünde ise dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

                Programın bitiminde ise Dr. Kürşat Yılmaz’a Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Abdulkadir Çoban tarafından Türkiye Yazarlar Birliğini Erzincan Şubesinin teşekkür belgesi verildi.

Editör: Doğu Gazetesi