Hollanda polisi tarafından gözaltında iken polis merkezinde darp edilerek öldürülen 22 yaşındaki İhsan Gürz mezarı başında anıldı. 2011 yılında meydana gelen olayda Gürz ailesi çocuklarının Hollanda’nın faşist polisleri tarafından öldürüldüğünü mezar taşına ‘Ölüm Sebebi’ olarak yazdırmıştı.

            Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’nın Rotterdam kentinde Türk Konsolosluğuna alınmaması sonrası Hollanda polisi tarafından yaşatılan şiddet tüm Dünya’da tepkiye neden olmuştu. Bakan Kaya’ya destek vermek isteyen Türk vatandaşlarına atlı polisler ile müdahale ederek ve köpekler ile Türk vatandaşlarına saldıran Hollanda polisinin bu faşist tutumu 2011 yılında 22 yaşındaki İhsan Gürz’ün yaşamını kaybettiği darp olayını hatırlattı.

3 Temmuz 2011 yılında İhsan Gürz, Hollanda’nın Beverwijk kentinde bir kafede işletmeciyle tartışmış ve polis Gürz'ü gözaltına almıştı. Karakola götürülen genç adam, 12 saat sonra ölü bulundu. Gürz ailesi çocuklarının polisler tarafından darp edilerek öldürüldüğünü iddia etmişti. Hollandalı yetkililerden tarafından Gürz'ün kalbinin durduğu açıklandı ve otopsi raporları karartıldı. Baba Cengiz Gürz, cenaze defnedildikten sonra dilekçeyle Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek otopsi talebinde bulunmuştu. İhsan Gürz'ün cesedi Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı gönderilerek burada otopsi yapıldı. Gürz'ün vücudunun bazı bölümlerinin kağıt peçeteyle doldurulmuş olduğunun görüldüğü belirtilen otopsi raporunda, ‘Organlardan parçalar ve kalbin tamamı alınmış olduğundan ve beyin-beyinciğin de sıvılaşmış olması nedeniyle ağırlıkları ölçülemediği gibi yeterli ve sağlıklı bir makroskopik değerlendirme de yapılamadı’ denilmişti.

İhsan Gürz’ün cenazesi otopsi yapıldıktan sonra memleketi Erzincan’da 7 Temmuz 2011 günü Mollaköy beldesinde toprağa verilmişti. Gürz ailesi çocuklarının mezar taşına ‘Ölüm Sebebi’ başlığı ile çocuklarının nasıl öldürüldüğünü yazmıştı. İhsan Gürz’ün mezarında, “Doğal olmayan ölüm, yargısız infaz; Hollanda’nın faşist ve ırkçı polislerinin nedensiz tutuklayıp aşırı şiddet ve işkencesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Hollanda devleti tarafından kalbi ve organları yok edilip delil karartmaya gidilmiştir. Bize davamızda topyekun sahip çıkan Türkiye Cumhuriyetine, Türkiye Cumhurbaşkanına, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına ve Yardımcılarına ve bizlerin sessizlerin sesi olan Türkiye Cumhuriyeti Basın Yayın organlarına şükranlarımızı sunmayı bir borç biliriz”

Mollaköy Belediye Başkanı Kemal Şengül, akrabası olan İhsan Gürz’ün mezarını ziyaret ederek dua okudu ve Gürz olayının örtbas edilerek bir türlü aydınlatılmadığını söyledi.

            “Şuanda da beldemizde ikamet eden İhsan Gürz 2011 yılında Temmuz ayında Hollanda’da polisler tarafından tutuklanıp, gözaltına alınmıştır ve bu gözaltı süresi içerisinde de darp edilmiştir. Darp sonrasında da hayatını kaybetmiştir. 2011 yılında da polis tarafından darp edildiğinden adli yargı soruşturmaları başlatılmıştır. Bu olayda geçen yıl ailesi buraya gelmişti ve kendileriyle görüştüğümüz zaman da bu olayın Hollanda’da hükümet tarafından da kapatılmak istendiğini, bu sürecin devam etmesi içinde Türkiye’deki yasal çalışmalarında takipçisi olduklarını bizlere söylemişlerdi./ Bakanlarımızın Hollanda’ya gidip referandum süreci ile ilgili Hollanda’da yapılan tüm baskıları bizlerde şiddetle kınıyoruz. Bundan sonra da öyle olayların olmaması için Hollanda da olan Türk vatandaşlarının da birlik, beraberlik çağrısında bulunuyorum. 2011 yılında hayatını kaybeden İhsan Gürz’ü de Allah rahmet eylesin.” dedi.

 

Editör: Doğu Gazetesi