Doğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Sivas Kongresi'nde, ulusun kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinde Anadolu'nun, çeşitli yörelerinde kurulmuş bulunan dernekler "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında birleştiğinden, Sivas Kongresi, aynı zamanda, CHP'nin de ilk kongresi olarak, kabul edilmektedir. CHP'nin kuruluşu, bu kongre ile filizlenmiştir. Bu nedenledir ki, CHP için "Devlet kuran parti" tanımlaması yapılmaktadır.
9 Eylül 1923 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk tarafından, Kurtuluş Savaşını örgütleyen ve yürüten, "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti"nin, devamı olarak "Halk Fırkası" adıyla kuruldu.
15 – 20 Ekim 1927 tarihli kongre’de (ki bu Atatürk’ün Büyük Nutkunu okuduğu kongredir) Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik", "Laiklik" CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. 10 Mayıs 1931 tarihli kurultayda’ da, ilk kez tüzükten ayrı olarak, bir de program yapıldı. "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik", "Laiklik" ilkelerinin yanı sıra "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkeleri de, parti tüzüğü ve programına girdi. Böylece partinin simgesi haline gelen "Altı Ok" ile ilgili, altı ilke belirlendi.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin, kuruluşundan bugüne kadar devam eden, bundan sonra da, devam edecek olan iki temel amacı vardır.
Demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla kurmak.
Toplumu, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla geliştirmek, çağdaş uygarlık düzeyinin, üstüne çıkarmaktır.
Biz uzlaşma ve dayanışmanın, hoşgörü ve barışın, eşitlik ile özgürlüğün, partisiyiz. Bizim, çağdaş, sosyal demokrat anlayışımızın odağında, insan vardır. Bizim çıkış noktamız toplumdur, halktır. ”Hakkı, hukuku, özgürlüğü, emeği, kimliği, kültürü” ile insan vardır.
Demokratik cumhuriyetin temelinde, teokratik ve ırkçı düşüncenin tutsağı olmayan, eşit, anayasal, yurttaşlık kavramı yatar.

 

Cumhuriyet Halk Partisi daha nice 9 Eylüllere ulaşacak. Daha nice 9 Eylüllerde gericilikle, yozlaşmayla, yolsuzlukla mücadele ederek halka hizmetine devam edecektir.”

Editör: Doğu Gazetesi