Yeni eğitim - öğretim yılının,  tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilere ve velilere hayırlı olmasını dileyen Ergün; ‘’2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı 17 Eylül pazartesi çalan ilk ders zili ile başladı. Yeni Eğitim-Öğretim yılına Milli Eğitim ailesi olarak Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’un açıklamaları, eğitimci kimliği ve kamuoyuna eğitim çalışanlarına yönelik verdiği Mesajlar eğitim camiasında olumlu karşılanmış öğretmenlerin gözlerinde umut dolu bir ışıltıya dönüşmüştür. Bu olumlu havanın ve beklentilerin karşılığı elbette ileriki aylarda karşılığını bulmaya başlayacaktır.

‘Çözülmeyi bekleyen bazı sorunlarla giriyoruz’

  1. Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’un oluşturmuş olduğu bu olumlu havanın dışında yeni öğretim yılına acil çözülmeyi bekleyen bazı sorunlarla giriyoruz. Kısaca bu sorunlara değinecek olursak İlk göze çarpan sorun ortaöğretime geçişte Anadolu Liselerinin kontenjanlarının arttırılması sonucu oluştu. İlimizdeki meslek liseleri ve imam hatip liseleri bir önceki seneye göre kontenjanlarını dolduramazken Anadolu liselerinde ise 40 kişilik sınıflar oluşmaya başladı. Bu durumda meslek liselerinin geleceği açısından kaygı vericiyken diğer taraftan da Meslek Liselerinde çalışan öğretmenlerin ders sayılarındaki düşüşten dolayı norm kadro fazlası durumuna düşmesi tehlikesini getirdi. Diğer taraftan da Anadolu lisesine kayıt yaptıran 9. Sınıf öğrencileri sınıf yetersizliği nedeniyle 40 kişilik sınıflarda ders görmek zorunda kalacak. Yakın zamanda dövizin hızlı artışının sonuçları piyasalarda hissedilmeye başlandı. Temel gıdadan, teknolojiye, ulaşımdan, enerji sektörüne kadar her alanda fiyatlar yükseldi vatandaşın alım gücü de düştü. Tabi ki bu piyasa hareketliliğinin eğitime de bir yansıması oldu. Açlık sınırının 2164 TL, Yoksulluk sınırının da 8119 ye ulaştığı ülkemizde Artan kırtasiye giderleri ve servis ücretleri velilerin cebini ciddi şekilde yakacak gibi görünüyor. Tabi bu artışların da özel okul ve kreş fiyatlarına da olumsuz şekilde yansıyacaktır. Meslek Liseleri müfredatı incelendiğinde ise 44 saate kadar ulaşan yoğun ders programında Öğrencilerin kültürel, sanatsal ve ruhsal yönlerinin gelişimine katkıda bulunan Görsel Sanatlar-Müzik dersinin sadece 9.Sınıflarda verilmesi üst sınıflarda ise verilmemesi öğrencilerin sanatsal ve ruhsal yönden gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir.  Meslek liselerinin 12. sınıflarında Beden Eğitimi derslerinin olmaması ve Trafik dersinin de kaldırılması Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin eleştirisine ve norm kadro fazlası durumlarına düşmelerine neden olmaktadır. Öğretmenlerin bilgisi ve isteği dışında mesai saatleri dışında yapılan seminer ve kurslarda öğretmenler odasında konuşulan ve rahatsızlık yaratan konuların başında gelmektedir.

‘Meslektaşlarımız emeklilik planlarını ertelemek zorunda kaldılar’

Öğretmenler odasının en önemli gündemlerinden biri de ek göstergenin 3600’ e çıkartılmaması. Özellikle emeklilik düşüncesi içerisinde olan meslektaşlarımızın 3600 ek göstergenin verilmemesinden dolayı emeklilik planlarını ertelemek zorunda kaldılar. Sözleşmeli öğretmen sayısı her sene artmakta ama sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğü sorunu ile ilgili hala somut bir adım atılmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte yaptığı değişiklikle Çok Programlı Anadolu Liseleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Mesleki Teknik Eğitim Merkezlerinde karma eğitim şartını kaldırdı. Alınan bu karar Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesi’ ne aykırıdır. Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesi ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır.’ şeklinde olup yapılan bu değişiklik kamına aykırıdır. Eğitim İş olarak bu değişikliğin de hukuki takipçisi olacağız. Yukarıda belirttiğimiz tüm sorunlara rağmen Yeni eğitim- öğretim yılının tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilere ve velilere hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi