2006,2008 ve 2013 yıllarında Enerji alanında sunmuş olduğu projelerle üyelerine Avrupa’da işbaşı eğitim imkanı tanıyan Oda Başkanlığı ilimizde bu alanda en fazla proje üreten sivil toplum örgütü olarak adından söz ettirmektedir.
Proje hakkında bilgi aldığımız Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Sayın Oral SARIOĞLU “Enerji, önemi her geçen gün artan bir unsur haline gelmiştir. Bunun sebebi ise fosil enerji kaynaklarının sonsuz olmamasıdır. Fosil enerji kaynakları rezervlerinin tükenmeye başlaması ile birlikte enerji önemli bir maliyet unsuru haline gelmiştir. Artık Dünyada ve Türkiye’de alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürdürülmekte yenilenebilir enerji kaynaklarının hepsi ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Enerjinin bu kadar önemli olduğunu ve ilerleyen zamanda daha da önem kazanacağını düşünürsek hâlihazırda kullandığımız enerjinin önemini gerçek anlamda anlamamız gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki “En Ucuz Enerji Korunan Enerjidir”.
Enerji verimliliği çıkan yasa ve yönetmeliklerle, yapılan uluslararası anlaşmalarla zorunlu hale gelmeye başlamıştır. Enerji maliyetleri göz önüne alındığında da enerjiyi verimli kullanma gerekliliği açıkça görülmektedir.Projemiz Ülkemiz ile Avrupa Birliğine üye ülkelerdeki enerji verimliliği politikalarını karşılaştırmak ve aynı zamanda iyi uygulamaları karşılıklı yaygınlaştırmak amacı ile kurgulanmıştır. Bu çalışmanın yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının tanınması ve mümkün olduğunca insanımızın bu alanlarda bilgilendirilmesini projemizin diğer temel çalışma alanı idi.Projemiz, İki milyondan fazla aile üzerinde enerji verimliliği bilgilendirme çalışması yapan ve halen Avrupa Birliği Ülkeleri içerisinde en fazla yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan Ülke konumundaki İsveç’te, 19.01.2014-01.02.2014 tarihleri arasında,2007 yılından beri sağlanan teşvikler ile özellikle güneş enerjisi alanında inanılmaz başarılar sağlayan İtalya’da 12.01.2014-25.01.2014 tarihleri arasında ,elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynakları payını yüzde 70’e çıkaran Portekiz’de ise 01.12.2013-14.12.2013 tarihleri arasında 7-8 kişilik guruplar halinde toplam 23 kişi ile gerçekleştirildi. Çalışmalar enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında teorik ve pratik eğitimler şeklinde yürütüldü. Proje,yurtiçi ortaklarımız olan ARAS Elektik Dağıtım A.Ş Erzincan İl Koordinatörlüğü, Teknikerler Birliği Erzincan İl Temsilciliği, Keban Elektrik, Türk Philips A.Ş Erzincan Yetkili Servisi ve  Yıldırım Elektrik’ten alanında uzman kişilerin katılımı gerçekleştirildi.Yurtdışı ortaklarımız ise Portekiz’de KERIGMA,İtalya’da Aldini Veraini Sirani ve İsveç’te Tumba Gymnasiumidi.
Proje ile elde edilen kazanımları değerlendirdiğimizde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda çalışma yürüten kurum, kuruluş ve işletmeler arasında işbirliğini nitelik ve nicelik bakımından artırmanın yanı sıra ortak Avrupa kültürünün modern yabancı diller vasıtasıyla gerçekleştirilebileceğimize vurgu yaptık.
Kazanımlar ve artan yeterliliklerimiz Sertifika ile belgelendirilerek katılımcıların proje konusunda Avrupa genelinde yeterlilikleri kanıtlandı. Bu sayede yaygın ve gayrı resmi öğrenim yoluyla elde edilenler dahil olmak üzere, yeterliklerin ve kazanımların tanınmasını ve şeffaflığının artırılmasına katkı sağladık.
Sektörel açıdan baktığımızda;enerji kaynakları ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasına dair Oda Başkanlığımızın uygulamalı eğitim yapabilme kapasitesi geliştirildi.
Bölgesel açıdan ise; bölgesel gelişmeyi katkı sağlama, bölgesel sosyo-ekonomik dengesizliklerin azaltılması,yerel kalkınmanın temelini oluşturacak küçük işletmelerin desteklenmesi ,verimli ve istihdama yönelik yatırımların teşvik edilmesi ,altyapının iyileştirilmesine katkı sağlayabilecek bilgi ve tecrübe transferinde bulunulması,kırsal kesimde kalkınmanın sağlanması, sosyal ve ekonomik kaynaşma, yaşam kalitesi, istihdam yaratılması ve bölgeler arasında dayanışmanın geliştirilmesi, Kuzey Doğu Kalkınma Planları kapsamında ekonomik yapının güçlendirilmesi, sanayi ve ticareti destekleme programlarının amacına ulaşması gibi bir çok hedef konusunda katılımcılar bilgilendirildi.
Ulusal açıdan; Yapılacak eğitim, etüt ve bilinçlendirme çalışmaları ile İlimizde bina sektöründe %30, sanayi sektöründe %20 ve ulaşım sektöründe %15 olmak üzere toplanda 0,9 milyon TL değerinde enerji tasarrufunun sağlanması için bilinçlendirme çalışması yapıldı.
Projemizin hayata geçirilmesinde bizlere her türlü yardımı sağlayan Sayın Valimiz Abdurrahman AKDEMİR Beyefendiye, sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.
Bizlere sağlamış oldukları destekler sayesinde Ülkemizin geleceği adına çok faydalı çalışmalar gerçekleştirdik.
Projemizi destekleyerek “Enerji Verimliliği” adına İlimizde oluşturulacak farkında lığa büyük destek sağlayan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanı Bülent ÖZCAN Beyefendinin şahsında tüm çalışanlarına,Ülkemiz gençlerinin Avrupalı akranları gibi mesleki eğitimde hareketlilik yolu ile diğer ülkelerdeki uygulamaları yerinde görmelerini sağlayan ve bu alanda Ülkemizin ufkunu açan Avrupa Birliği Bakanımız Sayın MevlütÇAVUŞOĞLU’na ayrıca sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. “ dedi.
Proje’de Teknikerler Birliği Erzincan İl Temsilciliği adına yer alan Orhan AKPINAR ise “Proje,İlimizin bu alanda ne kadar duyarlı olduğunu göstermesi açısından elbetteki çok önemlidir.Bu proje, bizlerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda güncel bilgilere ulaşmamızı sağlamasının yanı sıra Avrupa Birliğine üye ülkelerdeki uygulamaları yerinde görmemizede büyük destek sağladı.Temsilciliğim adına Ulusal Ajana teşekkür ederim.” Dedi.
Erzincan Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası bundan sonra da Erasmus+ programına proje teklifi sunmaya devam edeceklerini ve elde ettikleri kazanımları paydaşları ile paylaşacaklarını ifade ettiler.  
Editör: Doğu Gazetesi