Erzincan İl Müftülük Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve işaret dili eşliğinde İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Düzenlenen etkinliğe Erzincan Vali Vekili Fatih Kaya, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Beyaz Ay Derneği Genel Başkan Vekili ve Erzincan Şube Başkanı Yunus Kılıç ve Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Beyaz Ay Derneği Genel Başkan Vekili ve Erzincan Şube Başkanı Yunus Kılıç yaptığı konuşmasında engellilerin sorunlarına dikkat çekti.
Beyaz Ay Derneği Genel Başkan Vekili Kılıç yaptığı açıklamasında; “İstiklal Marşı okunurken inanıyorum ki aynı duyguları yaşadık. Aslında konuşmadan da ne kadar güzel anlatıyorlar bu vatanı böyle kurtarmanın dil olmadan lisansa anlatabilmenin jest ve mimikle anlatabiliyorlar. Ben o kocaman yürekli dilsiz kardeşlerimize büyük bir alkış istiyorum. Bakınız 3 Aralıklar bir fırsattır” diyerek kendilerine destek veren Erzincan Valiliğine ve özellikle Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır’a çok teşekkür etti.
Erzincan’da size eğitim verecek okulumuz yok
Başkan Vekili Kılıç, “Bizim çocuklarımız her şeyin en iyisini hak ediyor. Özel eğitim okullarımız Erzincan’da iki katlı bir binanın içinde 5 okul bir aradadır. Öğrenci sayılarına bakıldığı zaman sadece Mustafa Zeynep, Mustafa Han’ın 75 diğer okullarla beraber 200’e yakın öğrencisi var. Daha da önemlisi engelli bir kardeşimiz Dünya’ya gelip eğitim hayatına başlayacağı zaman onlara şunu söylüyoruz Erzincan’da size eğitim verecek okulumuz yoktur.
Verilen aylıklar geri isteniyor
Engelli kardeşlerimize destek olmak adına onların ihtiyaçları karşılanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar aile durumunu tespit ederek nüfus gelirine göre hesaplanarak maaş bağlanıyor. O aylığı alan kızımız evlenip evden ayrıldığında bunu bildirmeyi unutunca ciddi bir şekilde ilimizde mağdurlarımız var. Nüfus gelirlerine göre aylıklar hesaplanıyor. Ailelerimize verilen aylıklar geri isteniyor. İcra takipleri başlatılmış ama icra yapılmadı bugüne kadar artık bu durumda inşallah giderilecektir.
Bir işitme cihazı 6 bin lira devletin ödediği para 800 lira
İşitme engelli çocuklarımızın işitmelerini sağlayacak teknolojik kulaklıklarımız var. Bir işitme cihazı 6 bin lira devletin ödediği para 800 lira’dır. Kuş sesini korna sesinden ayırt edemeyen cihazları engelli kardeşlerimize layık görmeyelim. Bununda bugün haykıralım ve dinlenmesini isteyelim” diyerek herkesten destek beklediklerini söyledi.
 
Kapımız Asla Engellilere Kapanmayacaktır
Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise ; ” Toplumda hangi fert olursa olsun sosyal statüsü ne olursa olsun yaşama tutunması veya tutunmaya çalışırken hangi engeli olursa olsun biz hep beraber oldukça güçlü bir Türkiye oldukça bu engelli aşabiliriz. Engelli kardeşlerimiz 10 yıldır Bakanlıklarımızın Başbakanımızın atmış olduğu adımlarla birlikte evlerinden çıktılar. Onların varlıklarıyla yaşadığımız toplum yaşadığımız şehir renklendi. Onların yaşama tutunmaları bize güç verdi. Onları gördükçe daha çok çalışılması gerektiği atılması gereken adımların üzerine daha kararlılıkla gidilmesini gerektiğini öğrendik” diyerek seçimler sonrasında Belediye Başkanlığına kim gelirse gelsin engelli kardeşlerimiz için yapılması gereken ve istenilen her şeyin yapılacağını, kapılarının asla engellilere kapanmayacağını belirtti.
Devletimiz Engelleri Ortadan Kaldıracaktır
Programda en son olarak konuşan Vali Vekili Fatih Kaya ise; “ İlimizde genel anlamda engelli kardeşlerimizin eğitim merkezlerine karşı bir eksiğimiz olmuştu. Ama çalışmalarımızla bunları bir nebze olsun azalmaya çalıştığımızı belirtmek isterim. Tabi ki öncelikle Belediyemizin arsa tahsisi ile eski bir okulumuzu restore ederek Sümer İş Okulu olarak önümüzde ki haftalarda faaliyete girecek. Yine otistik çocuklarımız için bir yer onarılarak oda önümüzde ki haftalar içinde hizmete girecek. Engelli bireylerimizin ihtiyaçlarını bir nebze olsun azaltmış olacağız. Tabi ki bunlar yeterli değil daha iyi çalışmalar yapacağız. Yunus beyin söylediği sıkıntılar için devletimiz bakanlığımız gerekli çalışmaları yapmaktadır. Engelli kardeşlerimize her zaman kinden daha fazla yardım etme gayreti içerisindeyiz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Uzmanlar Özel Eğitim Kurumu öğrencileri ve öğretmenleri tarafından oynanan tiyatro oyunları önce güldürdü sonra düşündürdü. Engellilerin toplumda ki yerini anlatan tiyatro oyunu büyük bir begeni topladı.  
Editör: Doğu Gazetesi