Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Başbakan Binali Yıldırım’ın Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun kutlama mesajı okundu.

Valilik çelengi, Belediye çelengi ve son olarak Muharip Gaziler çelenginin sunulması ile başlayan program Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy’un günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy günün anlam ve önemi hakkında yapmış olduğu konuşmasında şu ifadeler yer verdi; “Bu gün ekmeği ile doyduğumuz, suyu ile can bulduğumuz güzel Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 99. Yıldönümünü kutluyor olmanın engin mutluluğunu hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz.

Bundan 99 yıl önce 13 Şubat 1918’de alperenlerin serdengeçtilerin bu toprağın karabağrında sıra dağlar gibi duran aziz şehitlerimizin yazmış olduğu bu destan aynı zamanda Anadolu coğrafyasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakmış olduğu Milli Mücadele ateşinin, ülkemizi dalga dalga saran sarsılmaz bir inancın, bir mücadelenin, önce vatan dediğimiz bir ülkünün sonucudur.

Bu ülküden feyz alan Erzincanlılar, işgalci Rus birlikleri ve onların işbirlikçisi Ermeni çetelerine karşı tek yumruk olarak amansız bir mücadeleye girişmişlerdir. 1916 ve 1918 tarihleri arasında vatan topraklarımızda hangi zulüm var ise ilimizde de kat kat vahşetler devam ediyordu.

Ancak 1. Dünya Savaşının olumsuz tesirleri ile Rusyada başlayan sosyal çalkantılar daha da artmış, çarlık yerine Bolşevik rejimi kurulmuştu.

Rusyadaki bu rejim değişikliği orduya da yansımış, Brest Litovski antlaşmasının bir bölümü olarak imzalanan Erzincan Mütarekesi ile Ruslar bölgeden çekilmişti. Ancak, Rusların çekilmesiyle Ermenilerin sürdürdüğü katliamlar devam etmiştir.

Türk Milletinin kahraman evlatları, 13 Şubat 1918 Çarşamba günü Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir paşa ile batı dersim komutanı binbaşı Halit beyin emrindeki kuvvetler taarruza geçmiş, Albay Morel ve emrindekiler Çardaklı Boğazı ve Fırat Vadisinden başlayan taarruzla geri çekilmişlerdir.

Bu kurtuluş destanı, sadece Erzincan’ın değil, Edirne’den Karsa, Erzurum’a, Antep’e Urfay’a İzmi’re top yekün Türk Milletinin varolma ve yok olma adına bir kurtuluş destanıdır.

Hani şair diyor ya;

Ben Antepliyim şahinim ağam

Mavzer omzuma yük.

Yumruklarımla dövüşeceğim

Benim yumruğum memleket kadar büyük.

Kurtuluş savaşımızın bütün dünya ülkelerine örnek olacak şekilde emperyalizme karşı büyük zaferle sonuçlandığını, bu zaferin, sevgiyle, dayanışmayla, emekle, kan ve gözyaşı ile, vatan aşkıyla kazanıldığını, hiçbir vatandaşımızın Kurtuluş Savaşının kazanıldığı günlerdeki ahval ve şeraiti unutmaması gerektiğini önemle vurgulamak

Bu gün bile emperyalist ve egemen güçler emellerinden vazgeçmemişlerdir. Bunun en çarpıcı örneklerini Irakta, Suriye’de Myanmar’da, Doğu Türkistan’da, Mısırda, Kerkük’te, Yemen’de, Afganistan’da ve ülkemizde yaşamaktayız.

Asil milletimiz, ülkemizde oynanan oyunları, birliğimize yönelik tezgahları, bu tezgahları kıracak sağlam iradeyi tarih boyunca ortaya koyduğu gibi bu günde ortaya koymaktadır.

Milletimiz, yatağında uyurken şehid edilen polislerimizi, eşinin yanında şehid edilen subayımızı, beşiktaşta alçakça katledilen vatan evlatlarını, reynada öldürülen masum vatandaşlarımızı, Ankara’da, Diyarbakır’da, Urfa’da, İzmir’de Fethi Sekin’leri, unutmadı, unutmayacak.

Bu gün PKK’yı, PYD’yi, YPG’yi, DHKPC’yi, FETÖ Terör Örgütünü, başımıza musallat edenler,

Onlar Mohaç’ı unuttular. Malazgir’ti unuttular. Çanakkale’yi unuttular. Kurtuluş Savaşını, Sakarya’yı, Dumlupınar’ı unuttular. Galiçya’nın buzullarından, yemenin kızgın çöllerine kadar verilen mücadeleyi kahramanlıklarımızı unuttular. Onlar 15 Temmuzda bayraklaşan vatan evlatlarını unuttular.

Onlar; Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır diyerek tankların altına yatan vatan sevdalılarını, Ömer Halisleri unuttular.

Unuttular ama tarih tekerrürden ibarettir.

Hani necip fazıl diyor ya;

Gideriz nur yolu izde gideriz.

Taş bağırda sular dizde gideriz.

Bir gün akşam olur biz de gideriz.

Kalır dudaklarda şarkımız bizim.

Değerli hemşehrilerim

Anma ve kutlama merasimleri bir yanıyla geçmişi hatırlamaya, bir yanıyla istiklal için, bağımsızlık için ödenen bedelleri hatırlayarak geleceği tanzime vesiledir.

99 yıl önce, Önce Vatan diyerek, bu vatan toprakları için can veren şehitlerimizin, serdengeçtilerin, bu azim ve kararlılığı, 99 yıl önceki dik duruşu, bu güne ve geleceğe taşımaya, yaşamaya ve yaşatmaya ihtiyacımız vardır.

Erzincanlılar tarih boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yakmış oldukları milli mücadele ateşine gönülden inanmış, Cumhuriyetin temel niteliklerini özümsemiş, yakılan hürriyet meşalesinin altında bir nefer olmayı kendine onur ve şeref kabul etmiştir.

13 Şubat zaferi, yunusçasına seven, yavzucasına dövüşen Erzincanlıların kahramanlık destanıdır.

Tarih bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 13 Şubat Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarih aynasından bu güne bakmamızı, sağlayan müstesna zaman dilimlerinden biridir. Bu gün bize emanet edilen bu kadim coğrafyada, birbirimizi hazmedebilme kültürünün geliştiği, eşitlik ve sosyal adaletin hız kazandığı, bir Erzincan bizim hayalimizdir.

Birimiz diğerimizi dışlamadan, birimizin inancı ve kültürü, değer yargısı ötekisini yok etmeden, alevisi, sünnisi ile, hangi etnik kökenden, hangi, siyasi anlayıştan olursa olsun, geçmişte olduğu gibi, bu gün de acılarını birlikte paylaşarak azaltacak, mutluluklarını ve sevinçlerini de paylaşarak çoğaltacak, mutlu müreffeh ve büyük Türkiye paydasında birleşerek büyümeye güçlenmeye devam edecektir.

Bu gün milli şuurumuzu canlı tutmak, tarihi gerçeklerin ışığında yeni bir gelecek inşa etmek, hafızalarımızı uyarıp yeni hamlelerle bir diriliş için harekete geçme zamanıdır.

Bu düşüncelerimle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler dediği seviyeye ulaşabilmek için geleceğin marka şehri Erzincan’ı oluşturmaya, bu çabaların dinamiği olan milli manevi ruhla şuurlandırılmış tarih şuuru yüksek bir nesil yetiştirmeye and içtik.

Sözlerime Ömer Şaik Gökay’ın şu dörtlüğünü okuyarak son vermek istiyorum.

Bu vatan

İleri atılıp sellercesine

Göğsünden vurulup tam ercesine

Bir gül bahçesine girercesine

Bu kara toprağa girenlerindir.”

Yapılan konuşmanın ardından Erzincan Belediyesi’nde sergilenen Fotoğraflarla Erzincan konulu resim sergisi gezildi.

 Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99’ncu yıldönümü sebebiyle Belediye Sarayı önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Erzincan Valisi Vali Ali Arslantaş, AK Parti Milletvekilleri Sebahattin Karakelle ve Av. Serkan Bayram, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Garnizon Komutan Vekili Albay Sebahattin Türker, askeri ve sivil erkanın yanı sıra öğrenciler katıldı.

Editör: Doğu Gazetesi