Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tanoğlu, "Taleplerimize olumlu karşılık veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Erzincan’ımız adına teşekkür ediyorum" dedi.

Tanoğlu yaptığı açıklamada “31.12.2021 tarihinde süresi dolacak olan Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde yapılacak olan yatırımlara sağlanan 6. Bölge desteklerinin süresinin 1 yıl uzatılmasının Erzincan’da yeni yatırımlar açısından çok kıymetli olduğunu ifade etti.

29 Aralık 2021 Tarihli ve 31704 Sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan karar ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4 üncü ve 5 inci bölge illerindeki Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile alakalı olan Altıncı Bölge teşvikleri, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile bir yıl daha uzatılarak Erzincan Organize Sanayi Bölgesine yatırım yapmak isteyen yatırımcı ve yeni yatırımlar açısından çok değerli olmuştur.

Erzincan altıncı bölge teşviklerinden yararlanmaya devam etmesi hususunda taleplerimize olumlu karşılık veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerini bizden hiç esirgemeyen son Başbakanımız Binali Yıldırım’a Erzincan Valimiz Mehmet Makas’a ve Erzincan Milletvekillerimiz Süleyman Karaman ile Burhan Çakır’a teşekkür ederim” dedi.

ERZİNCAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 6.BÖLGE TEŞVİKLERİ

1-KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI:

Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek makine ve teçhizat için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

ÖRNEK:

Alınacak makine ekipmanlar için KDV ödenmeyecek. Örneğin. 1.000.000,00 (KDV dahil) bir makine ekipman alınımında 180.000,00 TL KDV kısmı muaf olacak.

2-GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ:

Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

ÖRNEK:

Yurt dışından makine alımı yapılırsa gümrük vergisi alınan makinelerin gümrük vergisi ödenmeyecek.

3-VERGİ İNDİRİMİ:

Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır.

İşletme bir yatırım yaptığında, yapılan yatırım tutarının %55’i kadar olan tutarı  vergi indirimine tabi tutulacaktır.

ÖRNEK:1.000.000,00TL’lik yatırımın 550.000,00TL’si vergi indirimi olarak uygulanacaktır.

İşletme yatırımı bitirip işe başladıktan sonra 1.000.000,00TL kar etmiş olursa, bunun 200.000,00TL’sini kurumlar vergisi olarak öder. Yatırım teşvik belgesinden doğan 550.000,00TL’den dolayı bu 200.000,00TL’den %90 oranında indirim uygulanır ve vergi 20.000,00TL’ye düşer. Bu indirimlerin toplamı 550.000,00TL olunca da uygulanan vergi indirimi biter .

4-SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ:

Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının bakanlıkça karşılanmasıdır.

10 yıl boyunca destekten faydalanılabilir.

asgari ücrete tekabül eden kısmı 554,51tl

5-GELİR VERGİSİ STOPAJI DESTEĞİ:

Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için belirlenen gelir vergisi stopajının terkin edilmesidir. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.

10 yıl boyunca destekten faydalanılabilir.

asgari ücrete tekabül eden kısmı 456,13tl

6-SİGORTA PRİMİ (İŞÇİ HİSSESİ) DESTEĞİ:

Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının bakanlıkça karşılanmasıdır. sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.

10 yıl boyunca destekten faydalanılabilir.

asgari ücrete tekabül eden kısmı

500,85TL

Editör: Doğu Gazetesi